Хирурзи от "Пирогов" и ВМА успешно оперираха четиримесечно бебе с голям доброкачествен тумор на черния дроб

Снимка: ВМА, архив

Водещи хирурзи от "Пирогов" и Военно-медицинската академия - д-р Цветко Георгиев и проф. Никола Владов, оперираха успешно бебе на четири месеца с голям доброкачествен тумор на черния дроб, застрашаващ живота му.

Доктор Георгиев, началник на отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в "Пирогов", обясни защо момиченцето не би имало шанс за живот, ако операцията не е била направена.

Установихме, че става въпрос за един доброкачествен по своя характер тумор, но като размери и като развитие, и като ранна проява, още след третия месец от раждането на детето, изключително рисков за неговия живот, рисков поради възможността да се получи кръвоизлив и детето да загине. 

Съвместната операция, начало на бъдещи подобни мултидисциплинарни екипи за лечение на туморни заболявания на черния дроб при децата, обяви професор Владов, началник на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Аз мисля, че това е пътят за такава колаборация между болниците и особено в областта на чернодробно-панкреатичната хирургия. Тази колаборация ще направи възможно тези деца, които трябва да пътуват в чужбина, вече да могат да бъдат оперирани в България.

Подробности чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33