Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Най-трудната задача пред Европа - новата бюджетна рамка, която да балансира традиционните и общите политики

Тимерманс акцентира върху усилията, които членките да положат за миграцията

| обновено на 22.01.18 в 15:20
2
Снимка: БГНЕС
Страната ни е получила широка подкрепа за приоритета, свързан с европейската перспектива за Западните Балкани. Това отчете Кристиан Вигенин, председател на българската ресорна комисия, след края на срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните - членки на Европейския съюз. Вигенин отбеляза, че най-трудната задача пред Европа ще е свързана с новата бюджетна рамка, тъй като трябва да се намери баланс между съхраняване на традиционните политики и финансирането на нови общи политики като сигурността, миграцията, европейската отбрана:
За нас като страна с догонващо социално икономическо развитие е особено важно да бъде запазен дългосрочния инвестиционен характер на кохезионната политика и това беше един от акцентите в изказванията както на българските представители, така и на представителите от Централна и Източна Европа, преди всичко, тъй като те са догонващи в социално икономическото си развитие.
По време на срещата Вигенин изтъкна пред делегатите на Председателския КОСАК ролята на парламентарното измерение в ротационното председателство:
Съзнаваме отговорността и значимостта на парламентарното измерение на Българското председателство, когато във времена на застъпващи се кризи и предизвикателства, националните парламенти и техните представители, като пряко избрани от европейските граждани, имат своята ключова роля за гарантиране на повече отчетност и легитимност в действията на Съюза. Нашите съвместни усилия и резултати ще бъдат доказателство пред гражданите на ЕС, че ЕС е адаптивен, уверен и отговорен. В този дух бе изработен и приносът на българския парламент към програмата на Българското председателство.
Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова представи приоритетите на Европредседателството на страната ни - бъдещето на Европа и младите хора, стабилност и сигурност и европейската перспектива на Западните Балкани. Павлова изтъкна ролята на България като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз в процеса на приемане на бъдещата финансова рамка на Съюза. Важна тема ще е реформата за системата за убежище, отбеляза Павлова:
За съжаление, все още имаме разнопосочни мнения, мнения които не водят към това да имаме единна позиция - каква реформа ще приемем в Дъблинския регламент. Вярваме, че това ще е една от темите с едни от най-големите предизвикателства. Четири председателства работиха по нея, да се надяваме, че вече е назрял моментът, в който и европейските лидери трябва да постигнат съгласие и 2018 година да бъде годината. Надявам се и по време на Българското председателство да успеем да постигнем така необходимото ни съгласие по този въпрос.
Министър Павлова изтъкна специфичния приоритет на Българското председателство, свързан с европерспективата на Западните Балкани, като заяви:
Изключително важно е за нас тази тема, тази европейска перспектива и подкрепа да не бъде разчетена като фалшиви обещания или като фалшив сигнал за това, че те могат в рамките на следващите шест месеца да получат дата за присъединяване или че трябва да подценят всички тези ангажименти и усилия, които трябва да бъдат направени и изпълнени. Вярваме, че европейската перспектива минава през това да направим един честен план, един честен анализ на всяка една от държавите спрямо нейния принос. От своя страна обаче процесът ще отнеме години.
Сред участниците в срещата бяха първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и вицепрезидентът Илияна Йотова.
В реч пред делегатите Йотова обърна внимание на съвременната роля на Европейския съюз. Тя изтъкна, че е изчезнал ентусиазмът и се е настанило равнодушието сред европейските граждани:
80% от европейските граждани очакват Европа да направи повече в борбата срещу тероризма, но фокусирайки се само върху този тип сигурност, пропускаме факта, че почти същият брой граждани настояват за справяне с други предизвикателства - безработица, социални неравенства, защита на околната среда, данъчните измами, миграцията и възможността да се справим. Не работи и споразумението с Турция така, както ние бихме искали да работи. Да направим така, че всички държави - членки еднакво и равнопоставено да бъдат поставени в тази тема, за да не се прокарват нови разделителни линии и да няма нов Шенген, тъй като ние в България сме особено чувствителни на тази тема.
Франс Тимерманс постави основен акцент в речта си върху усилията, които трябва членките да положат по въпросите, свързани с миграцията:
Не искам да се връщаме към такава ситуация, в която държавите - членки, ако са изправени пред огромен миграционен проблем, да не могат да разчитат на солидарността на останалите държави - членки. Поради тази причина не сработи и Дъблинската система. Трябва да продължим своето сътрудничество, както и да го подсилим по външните граници, като разгледаме устойчивото развитие на страните от Северна Африка, но трябва да има съгласие и споразумение да не се оставя възможност на страните да казват "аз няма да съм солидарен", защото цената ще е много тежка. 
Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Председателите на комисиите по евровъпросите на парламентите на ЕС ще заседават в НДК

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в конгресния център в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз...

обновено на 22.01.18 в 08:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59