Икономист: Четири административни района на планиране е най-добрият вариант за развитието на България

Снимка: ime.bg

Четири района на планиране - това е най-рационалният вариант за икономическото развитие на страната, смятат икономисти от Института за пазарна икономика. Те коментираха предстоящото ново райониране, което регионалният министър  представи преди дни. 
Разделянето на страната на четири района на планиране в най-голяма степен отразява социално-икономическото ниво на развитие на регионите и съдържа най-голяма икономическа логика, смята Явор Алексиев: 
Този вариант най-пряко отразява това, което се случва в икономиката, където цялата Северна, Централна и Северозападна България стават на практика един голям район. Черно море се свързва по линията Варна-Бургас. Остава южния индустриален район и вече София плюс Пазарджик, Югозападния район плюс Пазарджик. Там са огромната част от Дунавските общини, които имат сходни проблеми. Там е като цяло съсредоточен проблемът и с инфраструктурата и нейното ниско развитие, лошото качество на пътната мрежа, ниския стандарт на живот на хората.
За да се постигнат добри икономически ефекти обаче е небоходима най-вече финансова децентрализация на общините: 
Данък общ доход да се прехвърли поетапно към общините. По този начин те самите ще имат достъп до много повече ресурс и нивата на разпределение на публичните средства от местната власт ще се приближат до средните за Европейския съюз, защото в момента в България те са два пъти по-ниски - около 7 процента, при 14 процента за Европейския съюз, допълни Алексиев


ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама таксиметрови шофьори са задържани след сбиване в Хасково

Заради сбиване на автобусна спирка в Хасково са задържани двама таксиметрови шофьори.  Обидите и ударите станали заради клиенти, които единият шофьор отнел от другия. Прави се проверка дали таксиметровите услуги, които са извършвали, са законни. 

публикувано на 20.05.18 в 19:57

Археологическите разкопки на крепостта Русокастро ще продължат и това лято

Археологическите разкопки на средновековната крепост Русокастро ще продължат и това лято. Проучванията, които се извършват от екип от бургаския музея, се финансират от бюджета на община Камено. 40 хил. лв. са отпуснати от община Камено за разкопките. Очаква се и финансиране от страна на държавата в размер на 20 хил. лв. Проучванията ще бъдат..

публикувано на 20.05.18 в 19:55

Автопротест във Враца заради тежкото финансово състояние на областната болница

Автопротест се проведе във Враца заради тежкото финансово състояние на областната  болница. Той премина през града и завърши на международния път Е-79 на изхода на Враца към Мездра.  Десетки коли се включиха в протеста. Идеята им е за пореден път да изразят недоволството си от състоянието на областната болница и да заявят острата нужда на хората от..

публикувано на 20.05.18 в 19:14

Пореден протест на медиците от болницата в Ловеч

Медици от болницата в Ловеч блокираха за час движението по пътя София - Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще. В протестната акция участваха близо 200 души – медици от ловешката болница и жители на града. Те продължават да настояват държавата да..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Общината в Кочериново назначи комисия от експерти, която трябва да набележи мерки за подобряване на дългата над километър екопътека, водеща до прочутите Стобски пирамиди. Това трябва да стане до дни - преди активния туристически сезон. В началото на месеца в с. Стоб заплашиха с протести, ако екопътеката към Пирамидите бъде отдадена на концесия..

публикувано на 20.05.18 в 17:59