Експерти смятат, че е най-добре страната да бъде разделена на четири района на планиране

Четири района на планиране – това е най-рационалният вариант за икономическото развитие на страната, смятат от Института за пазарна икономика. В допълнение експертите предлагат административна и финансова реформа. 

Разделянето на страната на четири района на планиране в най-голяма степен отразява социално-икономическото ниво на развитие на регионите и съдържа най-голяма икономическа логика, смята Явор Алексиев:

Този вариант най-пряко отразява това, което се случва в икономиката, където цялата Северна, Централна и Северозападна България стават на практика един голям район. Черно море се свързва на практика по линията Варна–Бургас. Остава Южен-централен район и вече София плюс Пазарджик, Югозападният район плюс Пазарджик.

За да се постигнат добри икономически ефекти обаче, е необходима най-вече финансова децентрализация на общините.

Данък общ доход да се прехвърли поетапно към общините По този начин те самите ще имат достъп до много повече ресурс и нивата на разпределение на публичните средства от местната власт ще се приближат до средните за ЕС. Защото в момента в България те са два пъти по-ниски – около 7%, при 14% за ЕС, казва Алексиев.