Д-р Дариткова: Търсим решение, очаквам и конкретни предложения за запазването на детската кардиология

Клиниката по детска кардиохирургия и кардиология е застрашена от затваряне заради недостиг на средства и медицински сестри

| обновено на 07.02.18 в 15:43
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Националната кардиологична болница алармира, че до края на март Детската кардиохирургия и кардиология ще затворят врати, ако не се осигурят средства за назначаване на 20 медицински сестри. Болницата предлага комплексно модерно лечение за деца със сърдечни малформации. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова се ангажира проблемите, свързани с живота на най-малките пациенти, да се разрешат до края на следващия месец.

Над един милион деца в света се раждат с вродени сърдечни малформации, като до 30 на сто от тях се нуждаят от операция до края на първата година. У нас децата, родени със сърдечни малформации, са около 540 годишно, като 300 от тях до навършване на една година трябва да се оперират, каза началникът на Детската кардиология проф. Анна Кънева и посочи проблемите:

Липсата на специфично образование за медицинските сестри в детски профил, тежката патология, голямата отговорност, която се иска от специалистите по здравни грижи в нашето отделение, което съвпадна с откриването на много частни лечебни заведения, доведе до един масов отлив на медицински сестри от клиниката, до масово напускане и постави клиниката в състояние да намали работата в някои моменти до санитарния минимум.

Ние не можем да изпълняваме националните задачи, които има в детската кардиологична клиника за обгрижване на тези пациенти. За съжаление липсата на ефективно работеща структура поставя пациентите и техните семейства в риск – в България те няма къде на друго място да отидат.  Лечението им в чужбина би струвало много средства на държавата. Информирахме комисията по здравеопазване за проблемите на детската кардиологична помощ в България и считаме, че трябва съвместно да направим усилия за достойно заплащане и достойно намиране на средства за финансиране на нашата дейност, допълни проф. Кънева. 

Началникът на Детската хирургия д-р Стоян Лазаров посочи, че за миналата година половин милион лева е дефицитът в отделенията по детска кардидохирургия и отделението за дихателна недостатъчност, като спешно трябва да се вземат мерки за спасяването на кардиологичната помощ у нас.   

Държавата трябва да се намеси в помощ на детските отделения на Националната кардиологична болница, смята и директорът проф. Марио Станкев, който призна, че още ноември миналата година са информирали за проблема с персонала министъра на здравеопазването, но отговор няма.

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова се ангажира да постави въпроса с липсата на средства за по-добро заплащане на медицинските сестри:

Добрата медицинска грижа е в тежък дисонанс с това, което определя като правила пътечната медицина – начинът, по който се заплащат дейностите по клинични пътеки и начините, по които е структурирана в момента медицинската помощ по отношение на детското здравеопазване.

Обещавам да се търсят решения на всички въпроси, поставени тук. Имам уверението, че още утре ще имаме в писмен вид предоставени до всички институции, включително и до комисията по здравеопазване, конкретни предложения, които могат да помогнат за работата на Националната кардиологична болница. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33