Арх. Б. Игнатов:  Вече очакваме да се събере работната група за подготовката на нов Закон за устройство на територията

Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите очаква тази седмица да бъде свикана работна група, която да се заеме с изготвянето на нов Закон за устройство на територията . Това заяви в ефира на "Хоризонт" председателят на  Камарата на архитектите Борислав Игнатов:
 Очакваме всеки момент през Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде съставена работна група, която да се заеме точно с концепцията.  Ние имахме разговори с министър Нанков миналата седмица и дори имахме уговорена среща при него, за да започнем работа заедно с Камарата на инженерите и Камарата на строителите, но отложихме срещата. Надявам се тази седмица да се случи и да започнем работата , тъй като този разговор се води и с Министерския съвет, и с министерството от юли миналата година.

Борислав Игнатов  припомни, че членовете на камарата още от миналото лято искат да се изготви изцяло нов Закон за устройство на територията, за да се облекчат бюрократичните процедури в строителството. Арх. Игнатов коментира и тенденциите в градското планиране, които стават актуални и унас във връзка с продължаващата концентрация на населението в градовете и конкретно в столицата:

Един град оставен сам на себе си върви към хаос и към загиване на центъра, тъй като той започва да се разраства настрани, което е най-лесният начин. Но това води до проблеми с трафика, тъй като трябва да се пътуват дълги разстояния с автомобил и наистина централните градски части започват да замират, тъй като там да се направи реконструкция или ново строителство е много трудно - заради редица причини: собственост, стари сгради и паметници на на културата, които изискват много повече инвестиции. И затова там е необходимо да има общинска и държавна политика за стимулирането на тези центрове, както е примерно в европейските страни -  в Европа градските центрове най-привлекателните места и са туристически атракции, но там те запазват историческия дух на града,  като създават инициативи, които подпомагат собствениците да поддържат сградите си в оригинален вид, а не примерно да ги реновират или надстрояват и да загубват този дух. 

Това може да стане по няколко начина - единият начин е със субсидии за ремонти, другият - по- умен начин е чрез това, че всяка сграда всъщност има потенциал за  надстрояване  - и в един град, когато се приема устройствен план, тези така наречени "въздушни права" за надстрояването на сградата в някои държави, например САЩ, могат да бъдат продадени на друг желаещ  -  тоест той да построи повече в своя парцел.  По този начин той откупува правата, плаща на собствениците тези въздушни права и те нямат право вече да надстрояват, но с парите могат да си оправят сградата.  По този начин градът не се пренатоварва, тъй като общата площ, която е предвидена за тази зона се запазва -  тоест от един парцел се  прехвърля на друг, но общата не е повече, отколкото е предвидена. Повече по темата за подготовката на нов Закон за устройство на територията, както и за тенденциите в градското планиране  и проблемите на сградния фонд, може да научите от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Демократична България" сезира прокуратурата за сделката с "Дупката" във Варна

От обединението "Демократична България" ще обжалват пред Върховния административен съд постановлението на Министерския съвет, с което се отпускат над 43 милиона лева за придобиване на 100 процента от капитала на ЦУМ-Варна. Мястото, известно като "Дупката", е собственост на бизнесмена Георги Гергов. Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев..

публикувано на 16.10.18 в 02:16
Предишният шеф на дирекцията -  Лаура Кьовеши

Румънският министър на правосъдието предложи спорна личност за нов главен прокурор на антикорупционната дирекция

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е предложил Адина Флоря за нов главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, предаде ДПА.  Предишният шеф на дирекцията беше Лаура Кьовеши беше отстранена през юли. Под нейно ръководство Националната дирекция за борба с корупцията успя да постигне множество осъдителни присъди на..

публикувано на 15.10.18 в 23:24

Доналд Туск предупреди, че може не се стигне до сделка по Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправя предупреждение до лидерите на Общността, че е по-вероятно от когато и да било да не се стигне до сделка по Брекзит. „Днес нещата се оказаха много по-сложни, отколкото някои от вас вероятно очакваха. Трябва да не губим решителност и надежда, тъй като от двете страни има доброто..

публикувано на 15.10.18 в 21:58

Цветан Цветанов: Няма никакъв шанс вотът на недоверие да мине

Страната ни днес се нуждае не от предсрочни избори, а от опозиция, която действително да сложи проблемите на масата и да даде алтернатива, а БСП нямат алтернатива. Няма никакъв шанс да мине вотът на недоверие, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред общинските структури на ГЕРБ в Смолян. "Хубавото е, че има парламентаризъм и практики, които..

публикувано на 15.10.18 в 21:03

Без гласуване за конституционните промени завърши заседанието на парламента в Скопие

Без гласуване на предлаганите от управляващите в Македония конституционни промени завърши днешното заседание на парламента в Скопие. Депутатите ще продължат работата си утре от 11 часа. Поправките са част от условията за промяна на името на страната и евроатлантическата й интеграция. В началото на заседанието премиерът Зоран Заев отправи призив за..

публикувано на 15.10.18 в 20:51