Арх. Б. Игнатов:  Вече очакваме да се събере работната група за подготовката на нов Закон за устройство на територията

Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите очаква тази седмица да бъде свикана работна група, която да се заеме с изготвянето на нов Закон за устройство на територията . Това заяви в ефира на "Хоризонт" председателят на  Камарата на архитектите Борислав Игнатов:
 Очакваме всеки момент през Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде съставена работна група, която да се заеме точно с концепцията.  Ние имахме разговори с министър Нанков миналата седмица и дори имахме уговорена среща при него, за да започнем работа заедно с Камарата на инженерите и Камарата на строителите, но отложихме срещата. Надявам се тази седмица да се случи и да започнем работата , тъй като този разговор се води и с Министерския съвет, и с министерството от юли миналата година.

Борислав Игнатов  припомни, че членовете на камарата още от миналото лято искат да се изготви изцяло нов Закон за устройство на територията, за да се облекчат бюрократичните процедури в строителството. Арх. Игнатов коментира и тенденциите в градското планиране, които стават актуални и унас във връзка с продължаващата концентрация на населението в градовете и конкретно в столицата:

Един град оставен сам на себе си върви към хаос и към загиване на центъра, тъй като той започва да се разраства настрани, което е най-лесният начин. Но това води до проблеми с трафика, тъй като трябва да се пътуват дълги разстояния с автомобил и наистина централните градски части започват да замират, тъй като там да се направи реконструкция или ново строителство е много трудно - заради редица причини: собственост, стари сгради и паметници на на културата, които изискват много повече инвестиции. И затова там е необходимо да има общинска и държавна политика за стимулирането на тези центрове, както е примерно в европейските страни -  в Европа градските центрове най-привлекателните места и са туристически атракции, но там те запазват историческия дух на града,  като създават инициативи, които подпомагат собствениците да поддържат сградите си в оригинален вид, а не примерно да ги реновират или надстрояват и да загубват този дух. 

Това може да стане по няколко начина - единият начин е със субсидии за ремонти, другият - по- умен начин е чрез това, че всяка сграда всъщност има потенциал за  надстрояване  - и в един град, когато се приема устройствен план, тези така наречени "въздушни права" за надстрояването на сградата в някои държави, например САЩ, могат да бъдат продадени на друг желаещ  -  тоест той да построи повече в своя парцел.  По този начин той откупува правата, плаща на собствениците тези въздушни права и те нямат право вече да надстрояват, но с парите могат да си оправят сградата.  По този начин градът не се пренатоварва, тъй като общата площ, която е предвидена за тази зона се запазва -  тоест от един парцел се  прехвърля на друг, но общата не е повече, отколкото е предвидена. Повече по темата за подготовката на нов Закон за устройство на територията, както и за тенденциите в градското планиране  и проблемите на сградния фонд, може да научите от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

И днес продължи укрепването на турската лира

Турската лира продължи да укрепва и днес, след допълнителни оздравителни мерки на турската централна банка, но размяната на удари в икономическата война между Вашингтон и Анкара продължи.  Турция рязко повиши митата върху някои внасяни стоки от САЩ. В това число са пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи турският държавен вестник. С..

обновено на 15.08.18 в 19:34

Император Акихито изрази покаяние за действията на Япония през Втората световна война

Дълбоко покаяние за действията на Япония през Втората световна война изрази император Акихито на церемония, с която беше отбелязана 73-тата годишнина от обявяването на безусловната капитулация на имперската армия на 15 август 1945-а. “Мислейки за мирните времена, които продължават толкова години след войната, както и за нашето минало, искрено..

публикувано на 15.08.18 в 18:22

Меркел и Ердоган са заявили желание за подобряване на двустранните отношения

Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Ердоган са заявили в телефонен разговор взаимна воля за подобряване на двустранните отношения, предаде Ройтерс. Агенцията цитира източник от турското президентство, според когото Меркел е уверила Ердоган, че "силната икономика на Турция е важна за Германия". Канцлерът и..

публикувано на 15.08.18 в 17:57

И Австрия очаква Путин в събота

Австрийските медии разкриха, че в събота, когато се очаква срещата на Ангела Меркел с Владимир Путин, него го очакват и в Австрия, и по-точно в област Щирия, където министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл ще се омъжи за дългогодишния си партньор Волфганг Майлингер. Заради Путин мерките за сигурност ще са необичайни за сватбено..

публикувано на 15.08.18 в 17:50

Борисов е възложил да се проучи ситуацията със застрахователната компания "Олимпик"

Премиерът Бойко Борисов е възложил на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на Комисията за финансов надзор да проучат ситуацията с фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик". Заради проблема от събота повече от 200 хиляди автомобила в страната остават без застраховка "Гражданска отговорност"...

публикувано на 15.08.18 в 17:19