Арх. Б. Игнатов:  Вече очакваме да се събере работната група за подготовката на нов Закон за устройство на територията

БГНЕС

Камарата на архитектите очаква тази седмица да бъде свикана работна група, която да се заеме с изготвянето на нов Закон за устройство на територията . Това заяви в ефира на "Хоризонт" председателят на  Камарата на архитектите Борислав Игнатов:
 Очакваме всеки момент през Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде съставена работна група, която да се заеме точно с концепцията.  Ние имахме разговори с министър Нанков миналата седмица и дори имахме уговорена среща при него, за да започнем работа заедно с Камарата на инженерите и Камарата на строителите, но отложихме срещата. Надявам се тази седмица да се случи и да започнем работата , тъй като този разговор се води и с Министерския съвет, и с министерството от юли миналата година.

Борислав Игнатов  припомни, че членовете на камарата още от миналото лято искат да се изготви изцяло нов Закон за устройство на територията, за да се облекчат бюрократичните процедури в строителството. Арх. Игнатов коментира и тенденциите в градското планиране, които стават актуални и унас във връзка с продължаващата концентрация на населението в градовете и конкретно в столицата:

Един град оставен сам на себе си върви към хаос и към загиване на центъра, тъй като той започва да се разраства настрани, което е най-лесният начин. Но това води до проблеми с трафика, тъй като трябва да се пътуват дълги разстояния с автомобил и наистина централните градски части започват да замират, тъй като там да се направи реконструкция или ново строителство е много трудно - заради редица причини: собственост, стари сгради и паметници на на културата, които изискват много повече инвестиции. И затова там е необходимо да има общинска и държавна политика за стимулирането на тези центрове, както е примерно в европейските страни -  в Европа градските центрове най-привлекателните места и са туристически атракции, но там те запазват историческия дух на града,  като създават инициативи, които подпомагат собствениците да поддържат сградите си в оригинален вид, а не примерно да ги реновират или надстрояват и да загубват този дух. 

Това може да стане по няколко начина - единият начин е със субсидии за ремонти, другият - по- умен начин е чрез това, че всяка сграда всъщност има потенциал за  надстрояване  - и в един град, когато се приема устройствен план, тези така наречени "въздушни права" за надстрояването на сградата в някои държави, например САЩ, могат да бъдат продадени на друг желаещ  -  тоест той да построи повече в своя парцел.  По този начин той откупува правата, плаща на собствениците тези въздушни права и те нямат право вече да надстрояват, но с парите могат да си оправят сградата.  По този начин градът не се пренатоварва, тъй като общата площ, която е предвидена за тази зона се запазва -  тоест от един парцел се  прехвърля на друг, но общата не е повече, отколкото е предвидена. Повече по темата за подготовката на нов Закон за устройство на територията, както и за тенденциите в градското планиране  и проблемите на сградния фонд, може да научите от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът за сигурност ще гласува проекторезолюция, изискваща 30-дневно примирие в Сирия

Русия заяви, че иска промени в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за примирие в Сирия, предаде ВВС. Руският посланик в организацията Василий Небензя призова за "осъществими", а не "популистки" действия: Русия ще продължи да прави всичко възможно за постигането на мир в Сирия и за възстановяване на стабилността в региона на Близкия изток...

публикувано на 23.02.18 в 09:00

М. Петрова: Проблемът с дълговете на НЗОК е бомба със закъснител

Надзорният съвет на НЗОК се събира на извънредно заседание днес заради разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения. За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира вчера министърът на финансите Владислав Горанов . Той настоя да не се подписва националният рамков договор за тази..

публикувано на 23.02.18 в 08:30

П. Бакърджиев за промените в Закона за обществените поръчки: Това е поредното нормотворческо късогледство

Промените в Закона за обществените поръчки, които ще бъдат гледани на първо четен днес в парламента, могат да оскъпят допълнително оградата по границата ни с Турция, каза в интервю за  "Преди всички" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания.  Измененията позволяват ремонтите по оградата да се договарят с..

публикувано на 23.02.18 в 08:15
Христиан Митев

Законът за противодействие на корупцията има нужда от промени според Обединените патриоти

Промени в антикорупционния закон и Закона за обществени поръчки ще обсъдят днес депутатите. Вносители са Данаил Кирилов и от ГЕРБ и Християн Митев от Обединените патриоти. Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество има нужда от промени. Проблемът идва от новите декларации, които общинските..

публикувано на 23.02.18 в 07:48

Сръбският президент Александър Вучич е на посещение у нас

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич ще бъде на посещение в  България, по покана на държавния глава Румен Радев . Двамата ще разговарят за европейската интеграция на Сърбия, перспективите пред региона на Западните Балкани, двустранните отношения и по-специално свързаността по общата ни граница. В присъствието на президентите ще бъдат..

публикувано на 23.02.18 в 05:02