Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Б. Игнатов:  Вече очакваме да се събере работната група за подготовката на нов Закон за устройство на територията

Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите очаква тази седмица да бъде свикана работна група, която да се заеме с изготвянето на нов Закон за устройство на територията . Това заяви в ефира на "Хоризонт" председателят на  Камарата на архитектите Борислав Игнатов:
 Очакваме всеки момент през Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде съставена работна група, която да се заеме точно с концепцията.  Ние имахме разговори с министър Нанков миналата седмица и дори имахме уговорена среща при него, за да започнем работа заедно с Камарата на инженерите и Камарата на строителите, но отложихме срещата. Надявам се тази седмица да се случи и да започнем работата , тъй като този разговор се води и с Министерския съвет, и с министерството от юли миналата година.

Борислав Игнатов  припомни, че членовете на камарата още от миналото лято искат да се изготви изцяло нов Закон за устройство на територията, за да се облекчат бюрократичните процедури в строителството. Арх. Игнатов коментира и тенденциите в градското планиране, които стават актуални и унас във връзка с продължаващата концентрация на населението в градовете и конкретно в столицата:

Един град оставен сам на себе си върви към хаос и към загиване на центъра, тъй като той започва да се разраства настрани, което е най-лесният начин. Но това води до проблеми с трафика, тъй като трябва да се пътуват дълги разстояния с автомобил и наистина централните градски части започват да замират, тъй като там да се направи реконструкция или ново строителство е много трудно - заради редица причини: собственост, стари сгради и паметници на на културата, които изискват много повече инвестиции. И затова там е необходимо да има общинска и държавна политика за стимулирането на тези центрове, както е примерно в европейските страни -  в Европа градските центрове най-привлекателните места и са туристически атракции, но там те запазват историческия дух на града,  като създават инициативи, които подпомагат собствениците да поддържат сградите си в оригинален вид, а не примерно да ги реновират или надстрояват и да загубват този дух. 

Това може да стане по няколко начина - единият начин е със субсидии за ремонти, другият - по- умен начин е чрез това, че всяка сграда всъщност има потенциал за  надстрояване  - и в един град, когато се приема устройствен план, тези така наречени "въздушни права" за надстрояването на сградата в някои държави, например САЩ, могат да бъдат продадени на друг желаещ  -  тоест той да построи повече в своя парцел.  По този начин той откупува правата, плаща на собствениците тези въздушни права и те нямат право вече да надстрояват, но с парите могат да си оправят сградата.  По този начин градът не се пренатоварва, тъй като общата площ, която е предвидена за тази зона се запазва -  тоест от един парцел се  прехвърля на друг, но общата не е повече, отколкото е предвидена. 



Повече по темата за подготовката на нов Закон за устройство на територията, както и за тенденциите в градското планиране  и проблемите на сградния фонд, може да научите от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15