Вицепрезидент на ЧЕЗ: Българското правителство няколко пъти е отказвало да стане част от сделката

| обновено на 07.03.18 в 18:34
Снимка: БГНЕС

"Българското правителство на няколко пъти е отказвало предложение да стане част от сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ".  Това в казва в интервю за чешкото издание "Лидове новини" вицепрезидентът на компанията Томаш Плескач. 

Като доказателство Плескач посочва публикации в българските медии от май 2017 година и обяснява, че в хода на процеса по продажбата списъкът с кандидатите е ставал все по-къс. Някои са отпаднали, защото са нямали пари. Накрая са останали двама кандидати, с единия от които е сключена сделката. Томаш Плескач уточнява, че сделката с „Инерком“ е била известна в България поне от септември миналата година. 
„Това не е най-голяма фирма на българския енергиен пазар, но е добре позната като доставчик на слънчева енергия, не е фирма без име и история“, посочва Плескач. 
"Сключихме сделката и в този момент някой в България се изплаши, не мога да го тълкувам по друг начин", казва Плескач. 
На въпрос означава ли това, че българската страна е подценила политическата ситуация, Плескач отговаря, че за това, че ЧЕЗ продава активите си се е знаело от година, а защо българите са започнали с нападките срещу сделката след подписването ѝ трябва да отговори някой друг.
За "Хоризонт" от българското Министерство на енергетиката  съобщиха, че не са водени разговори за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Коментирана е била само продажбата на ТЕЦ -  Варна, но не са били поемани никакви ангажименти.

Свързани новини

„Инерком“ има 9 месеци да плати компанији ЧЕЗ за њене бугарске активе

Домаћа компанија „Инерком“ има на располагању 9 месеци да плати електричној компанији ЧЕЗ за њене бугарске активе, саопштили су из чешке компаније. У противном чешка компанија ће задржати уплаћени депозит за куповину. Из компаније ЧЕЗ су изјавили да..

публикувано на 07.03.18 в 15:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33