С. Николов: Услуга за Тръмп ще е, ако Путин убеди Ердоган да не се минава червената линия Манбидж

Симеон Николов
Снимка: БГНЕС


„Путин би направил неоценима услуга на Тръмп, ако убеди Ердоган да не се минава червената линия Манбидж“. Това заяви в предаването „12+3“ Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, относно посещението на руския президент Владимир Путин в Турция.

 

„Някои смятат, че ако Путин успее да убеди Ердоган да се сдобри с Асад, то Турция и Русия могат кардинално да изменят хода на събитията в региона“, коментира Николов. За предстоящите срещи на руския президент в Турция той изказа мнение:

 „Значението на срещата е голямо, защото регионът се намира в решителен етап за баланса на силите, на различните актьори в Сирия и непосредствено преди предстоящи военни действия на Турция, както Ердоган беше заявил. На второ място поставям двустранните отношения. Те се свеждат до въпроси, свързани с икономиката, енергетиката и някои сделки между двете страни“.

За тристранната среща между Турция, Русия и Иран, Николов коментира: „Открояват се няколко важни стратегически въпроси и няколко тактически, които касаят обстановката в Сирия и региона. Турция би могла да бъде главният печеливш от сегашната геополитическа ситуация, ако успее да сътрудничи с различните партньори. Имаме два съществено нови момента от последните дни, които ще са предмет на разговорите. Изявлението на Тръмп за изтегляне от Сирия. Моето мнение е, че това няма как да стане. САЩ биха загубили доста стратегически завоювани вече позиции, ако направят тази грешка. Вторият нов момент е обещанието на френския президент Макрон, че ще окаже военна помощ в отбраната на Манбидж, съвместно с американските сили и сирийските демократични сили“.

Освен Сирия, Симеон Николов очаква в Турция да се обсъдят и събитията в Ивицата Газа. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Захариева: България се надява на мек вариант при развода с Великобритания

България се надява на мек вариант при развода с Великобритания. Това каза външният министър Екатерина Захариева по време на форум, посветен на излизането на Великобритания от ЕС. "Считаме, че е важно и да се запази безвизовото пътуване. Административните процедури за тези, които са придобили права да останат преди Брекзит и по време на преходния период..

публикувано на 19.06.18 в 13:28
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Външният министър не очаква проблеми по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония

Външният министър Екатерина Захариева не очаква проблеми по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония, след като страната подписа договор с Гърция за новото си име и преименуването ѝ. „Това е все едно да променим всичките си договори, които сме подписали като Народна република България, които все още важат“, коментира тя...

публикувано на 19.06.18 в 12:53
Франс Тимерманс

Франс Тимерманс отново настоя за обща европейска позиция по мигрантския въпрос

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс отново настоя за обща европейска позиция по мигрантския въпрос. „За мен е пределно ясно, че няма как да се справим с проблема за миграцията, ако нямаме истински европейски решения. За мен е ясно, че сигурността е въпрос, който може да бъде решен само на европейско ниво, независимо..

публикувано на 19.06.18 в 12:48
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

Андрей Ковачев: Евроинтеграцията е единственият начин да преодолеем всичко, което ни е разделяло с Македония

Предстои в началото на юли да започне работа смесената комисия, създадена по силата на договора за добросъседство между България и Македония, за да решава историческите спорове и откритите въпроси. Преди дни бе подписан историческия договор между Гърция и Македония, който събуди опасенията   дали отказ на Скопие от претенции към..

публикувано на 19.06.18 в 12:47

US Сенатът одобри бюджет за отбрана от $716 млрд.

Сенатът на САЩ одобри бюджет за отбраната на стойност 716 милиарда долара, предаде БТА. Така горната камара на Конгреса подкрепи призива на президента Доналд Тръмп за по-силна армия, но създаде и възможност за сблъсък с Белия дом заради китайската телекомуникационна фирма Зет Ти И (ZTE Corp), както и за недоволство от Турция заради..

публикувано на 19.06.18 в 10:59