Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет от задържаните служители на ДАИ - Благоевград са обвинени в корупция

| обновено на 25.04.18 в 18:56
Снимка: БГНЕС

Десет от арестуваните вчера инспектори от "Автомобилна администрация" (ДАИ) в Благоевград са обвинени в корупция. Те ще останат в ареста за 72 часа. 

Съпругът на спецпрокурорка  и братът на главният секретар на Министерството на транспорта са сред обвинените за подкуп.

Стройна схема за изнудване на транспортни фирми описаха от Спецпрокуратурата и ГДБОП. Плик с 300 евро е стигал, за да си затворят очите инспекторите за нарушения в документите, които можели да се санкционират и с до 5000 лева. Както се изрази образно Иван Гешев, "това е била тарифата, за да влезеш в сградата на ДАИ-Благоевград". 

За да бъде имитирана обаче все пак някаква контролна дейност, били налагани дребни глоби. Всяка вечер дежурните инспектори си разделяли по около 1200 евро. Разследващите разполагат със СРС- записи, както на това, така и на предаването на парите  - в плик и под документите на проверяваната транспортна фирма. 
"Тези подкупи са били поставени в пликове под документите и са били поднасяни в работните помещения на тези инспектори."
обясни имитацията на контролна дейност Даниела Начева, заместник - ръководител на спецпрокуратурата, допълнена образно от шефа си Иван Гешев:
"Такса за влизане в сградата на ДАИ."
За схемата проговаря изнудван управител на дружеството пред ГДБОП:
"Използвахме СРС, които дадоха възможност да се фиксират даването на такива подкупи и разделянето им между тези служители."

Случаят започва по сигнал на изнудвано лице, получен в ГДБОП както се е случвало и в другите случаи на акция в поделения на ДАИ, въпреки многобройните  контролни органи в държавата: 
"За 3 години, откакто аз съм директор на ГДБОП, в ГДБОП не е дошъл документ от който и да било инспекторат на някое министерство. Нула".
каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов
Задържаните са до ниво - зам.шеф на Областната дирекция на ДАИ-София. Както стана ясно - един от тях е женен за прокурор в спецпрокуратурата. От вчера тя е в отпуск, обясни ръководителят й Иван Гешев, а на въпрос ще предприеме ли някакви действия отговори: 
"Ние не сме във времената на Сталин примерно, когато роднините носят наказателна отговорност за действията на своите близки, включително разстрел и лагери. Факт е, че ние нямаме данни и доказателства по делото тя да е знаела какво прави той".

По-общо Гешев и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментираха честотата на акциите в ДАИ, като заявиха, че тук трябва да се намесят и други институции. 

При акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП над 10 работещи в контролната транспортна институция бяха отведени с белезници в полицията.

Сред освободените е началникът на контролното звено Бойко Ханджийски, спряган за директор на областната структура, която близо две години няма постоянен ръководител.

До късно снощи са продължили процесуално-следствените действия на спецорганите по събиране на доказателства за дейността на организираната престъпна група в ДАИ, която е вземала подкупи от транспортни фирми, за да не издава актове за нарушения и наказателни постановления.

По непотвърдена информация екипи на ГДБОП са извършили проверки в две счетоводни къщи на територията на град Петрич, които обработвали документи на транспортни фирми, предимно гръцки.

По случая със задържаните служители на ДАИ-Благоевград са използвани специални разузнавателни средства, стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Европарламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 10 задържани при спецакция в "Автомобилна администрация" - Благоевград

Над 10 служители на регионална дирекция "Автомобилна администрация" - Благоевград са арестувани при спецакция на прокуратурата, полицията и ГДБОП.  "Задържаните са част от престъпна група, която е искала и взимала подкупи от представители на..

обновено на 24.04.18 в 17:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква..

публикувано на 26.04.24 в 08:26