Американец пише фентъзи, ситуирано в България около 1500-ата година

Снимка: pixabay.com


Американският автор Даниел Бенсен идва в България заедно със съпругата си Павлина през 2008 г. Бенсен пише в жанровете „фентъзи“ и „фантастика“ преподава английски език на възрастни хора, които са в средно до високо ниво. Опитва се да подобри и произношението си на български, за да преподава и на хора с по-ниско ниво на владеене на езика.

Даниел се е запознал с Павлина в университета в Бостън и живял с нея в продължение на година, преди да се пренесат в София. Харесва живота у нас, който определя като „по-бавен“. Обича българската храна. Дъщеря му учи народни танци.

Във втори клас Даниел Бенсен започнал да пише комикси. Първият му по-сериозен опит за роман е след като се дипломира от университета. Опитал да напише фантастичен роман, въпреки че не успял да намери издател за него. Днес, той има зад гърба си няколко успешни участия в антологии и голям предстоящ проект.

Книгата, която ще е по книжарниците най-скоро, се казва „junction“. Ще бъде достъпна през април месец догодина. Тя е нещо като книгите на Майкъл Крайтън -  приключение-изучаване, книга за група от хора, които отиват на извънземна планета и опитват да намерят пътя си към Земята има. Има замесена политика, а някои хора ще бъдат убити и не е ясно дали смъртта им е инцидент или не. Има и много интересни чудовища, които изяждат хората по интересни начини

Жанровете, в които Даниел Бенсен твори са Фентъзи и Фантастика. Има идеи и в жанра „алтернативна история”, който намира все повече поддръжници в цял свят.

„Харесва ми да пиша това, което обичам, и да чета. С това, което пиша искам да бягам от действителността. Затова искам да отида колкото се може по-далеч от България - тя все пак е свързана с нормалния ми живот. Но в момента пиша историческо фентъзи, ситуирано в България през 1500 година. За този проект говорих и с някои историци. Така докоснах творчеството си до реалния ми живот".