Доналд Туск: С приятели като Тръмп – кой има нужда от врагове

Туск ще поиска от европейските лидери да потвърдят подкрепата си за иранската ядрена програма
| обновено на 16.05.18 в 18:34
Снимка: Марта Младенова

Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск ще иска зелена светлина за Брюксел да отговори при евентуални санкции заради иранската ядрена програма. В изявление в София Туск допълни, че Европейският съюз трябва да бъде обединен - икономически, политически и военно.

"За да бъда ясен – или сме обединени, или не сме", каза Туск в коментар на политиката на американския президент Доналд Тръмп и добави:

"Когато погледнем към последните решения на президента Тръмп, някой може да се запита – с приятели като тези, кой има нужда от врагове? Ако говорим честно, Европа трябва да бъде много благодарна на президента Тръмп. Благодарение на него се отървахме от всичките си илюзии. Той ни накара да разберем, че ако имаме нужда от приятелска ръка, ние може да я открием на собственото си рамо. Европа трябва да направи всичко възможно, за да запази трансатлатническите отношения, но трябва да бъдем готови и за онези сценарии, при които действаме сами. Имаме достатъчно потенциал, за да посрещнем това предизвикателство."

Доналд Туск ще поиска от европейските лидери довечера да препотвърдят подкрепата си за иранската ядрена програма, въпреки оттеглянето на САЩ. Лидерите ще обсъдят и възможните действия, ако след 1-ви юни бъдат наложени търговски мита върху алуминия и стоманата. Туск потвърди, че Европейският съюз настоява за постоянно изключване от режима с митата върху тези две суровини.

"Европейският съюз и Съединените щати са приятели и партньори. Ето защо налагането на мита не може да бъде обяснено със защита на националната сигурност. Абсурд е дори да се помисли, че Европейският съюз може да бъде заплаха за Съединените щати. Трябва да върнем реалността в тези разговори, тъй като до момента това не е така."

Туск се обърна и към европейските лидери, като направи оценка на международната ситуация

"Освен традиционните политически предизвикателства – такива като възхода на Китай и агресивната позиция на Русия, сега се срещаме и с нов феномен – капризите на американската администрация."

Именно затова Туск призова за политическа воля и общи действия

"Европа трябва да бъде обединена – икономически, политически и също така във военните сили и то както никога преди. Или да го кажа просто – или сме заедно, или изобщо няма да бъдем." 


Освен казуса с иранската ядрена програма, сред водещите теми на неформалната срещата на европейските лидери в София ще бъде и ескалацията на напрежението в Близкия изток, съобщиха от външното министерство.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Германия избори

Баварските избори сериозно разклащат стабилността на федералното правителство

На регионалните избори в Бавария доминиращият баварската политика Християнсоциален съюз получи най-слабия си изборен резултат от 1950 г. насам. Въпреки това печели вота с по-голяма подкрепа от очакваното – 37,2% от девет и половина избиратели са дали гласа си за ХСС. Катастрофално слаб резултат регистрират Социалдемократите, коалиционен партньор на..

публикувано на 15.10.18 в 12:17
Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Президентът призова премиера, министрите и депутатите да запазят радиомълчание за самолетите

В навечерието на 16-и октомври, денят, в който българската авиация ще отбележи 106 години от първия боен полет, президентът румен Радев пожела сила и вяра в по-доброто бъдеще на българските ВВС, но не пожела да коментира състоянието на ВВС. Той призова премиера, министрите и депутатите да запазят радиомълчание докато тече работата на комисията по..

обновено на 15.10.18 в 12:10

Каракачанов: Има няколко предложения за главен секретар на МВР

Има няколко предложения за главен секретар на МВР. Това съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов. „Аз няма да влизам в обсъждане на една или друга кандидатура, защото не е редно аз да ги обсъждам публично тези неща. Когато професионалното ръководство на МВР горе-долу уточни или взаимно уточним кандидатурите, те ще бъдат обявени“.

публикувано на 15.10.18 в 12:01

„Алтернатива за Германия” поиска предсрочни избори в страната

Крайнодясната „Алтернатива за Германия” поиска предсрочни избори във Федералната република. Председателят Алис Вайдел поздрави баварците за влизането на партията в ландтага в Мюнхен с 10,2% от гласовете. Така крайната десница е представена в 15 от общо 16 регионални парламенти. В Бавария обаче „Алтернатива за Германия” остава далеч под..

публикувано на 15.10.18 в 10:57

Кандидатът на ВМРО - БНД е новият кмет на карловското село Столетово

Мирослав Колев, издигнат от ВМРО - БНД, е новият кмет на карловското село Столетово. 36-годишният Колев, който е председател на читалищното настоятелство в селото и директор на карловската библиотека, спечели проведените вчера частични избори със 79% от гласовете. Независимият, подкрепен от ГЕРБ, Андрея Радев е получил 17%, а 4% са гласували за..

публикувано на 15.10.18 в 10:55