Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България почита делото на Светите братя Кирил и Методий

| обновено на 24.05.18 в 17:46

България чества създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий.

В София президентът Румен Радев се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и произнесе слово пред Националната библиотека.

Многолюдно празнично шествие за 24 май премина през центъра на Варна. 70 блока от 47 общински училища,  частни училища, гимназии, всички университети, както и за първи път всички 51 детски градини във Варна преминаха в празнично дефиле. Малко преди началото на шествието Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови днешния празник и припомни делото на Светите братя Кирил и Методий. Кметът на Варна Иван Портних припомни за направеното за варненките училища, за продължаващите ремонти и проекти, но най-вече за това, че на този ден всички трябва да сме заедно. Веднага след това в небето над Варна деца от училището "Цар Симеон" пуснаха разноцветни балони с буквите от българската азбука. Всяко училище този път има собствен блок, със собствена хореография, с красиви и пъстри костюми. Най-развълнувани бяха родителите, които очакваха своите деца, повечето от които носеха лентите "Отличник". Варна днес посреща шумен и пъстър многолюден празник.

Празничното шествие в Пловдив потегли по традиция от площад „11 май“, където се издига и Паметникът на Кирил и Методий. Преди това на тържествена церемония в хуманитарната гимназия с името на двамата първоучители, бяха отличени изявени преподаватели. Шествието премине по централната пешеходна улица, предвождано от иконата на „Св.св. Кирил и Методий“. И тази година в него се включиха ученици и учители от всички пловдивски училища, както и абитуриенти, само преди ден положили последния си зрелостен изпит. В празничния ден Фондация „Пловдив 2019“ поставя и началото на един от водещите си проекти, посветен на популяризирането на кирилския шрифт. На кирилица пишат над 250 милиона души в 12 държави по света, а Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица и която има възможност да покаже и разкаже за този уникален български принос в многообразието от европейски култури. Събитията в рамките на програмата „Кирилизирай се” ще продължат месец, но дейността в тази насока ще се разгърне и през 2019 година. Изложбата, която се открива днес, е озаглавена: „Дворът на Кирилицата в Плиска”. Тя е вдъхновена от културно-историческия комплекс със същото име в старопрестолната столица, дело на Карен Алексанян, и представя уникална орнаментика при изписването на всяка буква.

В празничното шествие във Велико Търново се включиха над хиляда ученици, студенти, културни дейци и граждани. За първи път празникът на буквите в старата столица отбелязаха и 70 офицери и курсанти от 15 европейски държави. 24 май е празник без световен аналог, посочиха бригаден генерал Пламен Богданов и майор Иванка Георгиева: „Един от най-българските празници, на който език пишат и четат над 300 милиона души по целия свят“. „Когато буквите станат думи, изречения, текст, книга, тогава стават още по-ценни, защото носят знание“.

Най-добрият млад преводач на Европейската комисия за тази година – великотърновката Яница Стойкова – получи наградата на Общината за най-изявен абитуриент. „Културата и писмеността ни определят като народ.  Това са най-основите ценности, които трябва да пазим“. Днес повече от всякога трябва да бъдем родолюбци и да се гордеем, че сме българи, заяви в празничното си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов.

В Русе празникът започна с шествие на учениците от всички училища и продължи с тържествен концерт на площад "Свобода".

Химнът на българската просвета, чийто текст е написан от Стоян Михайловски в Русе, тази година прозвуча само в инструментален вариант, изпълнен от "Биг бенд Русе". Хилядите деца на площада имаха друга задача – в един глас да рецитират буквите от глаголицата, преведени на съвременен български език.

Идеята за този нестандартен акцент е на началничката на хуманитарната дирекция в Общината Ирена Петрова, която обяви, че именно глаголицата свързва българите по света: "Има хора в Африка, които имат друг произход и си използват глаголицата, в Тунис например". Днес в Русе бяха връчени и награди за високи постижения в областта на образованието и културата.

Тържествата в Благоевград започнаха по традиция от хуманитарната гимназия "Св. Кирил и Методий".

Гимназията е известна още като "Бивша Солунска", защото е основана през 1880 година в Солун. От 1920-а се установява в Горна Джумая – днешният Благоевград. В двора и днес се събраха нейни възпитаници от различни поколения. Ученици и учители от гимназията поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

На тържествена церемония в стария квартал „Вароша“ в Ловеч изявени учители получиха традиционните годишни награди „Св.св. Кирил и Методий“. Отличия имаше и за ученици. В Ловеч днес се отбелязва и 117-годишнина от създаването на химна „Върви, народе възродени“. През 1901 година, в ловешкото Петокласно училище „Йосиф Първи“, учителят Панайот Пипков превръща в химн стихотворението на Стоян Михайловски. Това става в час по музика и още от следващата година „Върви, народе възродени!“ се пее във всички български училища.

Във Враца в шествието за 24 май участваха ученици, учители, общественици и граждани. Те носиха 11-метров национален трибагреник. Начело на празничната колона бяха ученици, спечелили награди от национални и международни състезания. Тържеството бе пред паметника на Кирил и Методий в центъра на града.

Стара Загора отбелязва 160 години от първото тържествено честване на 24 май, но без шествие. За първи път тази година традиционното шествие за празника не се състоя заради продължаващия мащабен ремонт на централната градска част в града. Честванията се проведоха на античния форум "Августа Траяна", където се събраха представителни групи от старозагорските училища, граждани и гости. Под звуците на националния химн към небето полетяха балони с буквите от българската азбука. Състоя се официална церемония по издигане знамето на Република България и празничен концерт.

Училищни духови оркестри и мажоретни състави от двете страни на моста на Античния форум и акапелните изпълнения на Общинския фолклорен ансамбъл "Загоре" събудиха българския дух в хилядолетния град. Тържественият химн "Върви, народе възродени" бе изпълнен от Държавна опера-Стара Загора. Бяха обявени и носителите на тазгодишните награди на "Стара Загора" и "Млада Загора", които получиха Знака на града, Почетна грамота и парична премия.

Първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий се е състояло в Шумен, показва писмо на арменския пътешественик Минас Пъжашкян, разказващ за събития на 22 май 1813 година. Документът доказва, че честването предшества досега считаното първо отбелязване на празника през 1851 година в Пловдив. Писмото е открито през 1980 г. в архив във Венеция от арменски изследовател, по-късно е преведено в България, обясни Димитър Стойков от Шуменския музей. "Колегите историци стигат до извода, че наистина това е честване, свързано със Светите братя Кирил и Методий, проведено, както е описано в писмото през 1813 година на 22-ри май по стар стил, в навечерието на 10-и срещу 11-и май. Минас Пъжашкян е един авторитетен учен, енциклопедист, човек, на който може да му се вярва и е знаел точно какво да опише".

С тържествено шествие с хоругви с ликовете на Светите равноапостоли Кирил и Методий отбелязаха 24 май в Ямбол. Традицията Денят на славянската писменост и българската просвета и култура да се чества по този начин започна в Ямбол преди десет години. Символичен домакин на празника тази година са Езиковата гимназия и Начално училище "Проф. Нойков", където се събераха учители и ученици от всички ямболски училища. Празничното шествие премине по централните ямболски улици, като кулминацията бе преминаването през специалната цветна арка на площада. В 11.00 започна и празничният концерт, подготвен от Общинския детски комплекс.

С празнично шествие започна честването в Сливен на 24 май. В него се включат ученици и учители от сливенските училища, студенти и преподаватели от филиалите в Сливен на две висши учебни заведения – Медицинския университет - Варна и Техническия университет - София, и представители на културните институти. По обед на открита сцена на площад "Хаджи Димитър" започна концертът с участие на талантливи деца от града.

В Хасково шествието премине през “Улица на буквите” и се отправи към централния площад за честването на 24 май. Строят на училище "Васил Левски" отново бе поведен от барабанчик – Ленко Драганов, който след 40 години се завърна в училището и поведе шествието на ученици, учители, родители и граждани.

За първи път от години жителите на Смолян отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с празнично шествие по улиците на града. В него се включиха над 2 хиляди души. То беше предвождано от Общинския духов оркестър, а след него - новоучреденият Трети ученически гвардейски отряд. Следваха ги четири блока на децата от детските градини, основните и средни училища, профилираните и професионални гимназии и на учителите-ветерани. "Родопите винаги са били място, където образованието е най-висша ценност", каза в словото си областният управител Недялко Славов: "Словото е дадено да слави, а не да хули, да обединява, а не да разделя и всички сме длъжни да го пазим чисто".

В Плевен 24 май се отбеляза с празнично шествие по централните улици на града. Участват учители, ученици, студенти, представители на културни институти, граждани. Шествието стигна до барелефа на Светите братя Кирил и Методий на едноименната улица. Там пристигна и второ шествие от студенти и преподаватели от Медицинския университет - Плевен. След тържествения ритуал 11  хорови формации заедно изпълниха химна „Върви, народе възродени”. Близо 300 танцьори от клуб „Северняците“ правят опит за рекорд на „Гинес“, като изпълнят 65 хора за час и 18 минути. Идеята е на хореографа Джейлън Демирев, а целта – светът да види красотата на българския фолклор. Изпълненията се заснемат по изискванията за рекорд на „Гинес“ и се наблюдават от най-големите имена в тази област.

Честването на 24 май в Пазарджик събра децата от всички училища. Във всички пазарджишки училища празникът започна с тържествено посрещане на училищните знамена и издигането на Националния флаг. Провежда се общоградско шествие, в което участват учениците от всички учебни заведения.

Празничното шествие по случай 24 май изпълни улиците на Габрово, където преди 183 години врати отваря първото българско светско училище. Празникът в Габрово започна с тържествен молебен и литийно шествие от църквата до паметника на основателя и дарител на първото българско светско училище Васил Априлов. Ученици в бели ризи преминаха в празнично шествие по улиците на града. Сред колоните в шествието се отличаваха децата с ленти отличник. Денят на Светите братя българите поставят наред с празника на свободата: "Това са най-скъпите български празници. Едното е свобода национална, а другото просветна свобода, а и най-много гордост, защото наистина сме дали нещо на света".

В Бургас първото си шествие по повод 24-ти май направиха днес учениците от най-новото училище "Александър Георгиев-Коджакафалията". В шествието се включиха над 7 хиляди души, сред тях и бивши възпитаници на гимназии, които имат тази година юбилеи. Това бе дебютът им пред бургаската общественост, заяви директорът Михаил Ненов: "Цяла година вече доказват, че проектът "Коджакафалията" е изключително успешен. "Бивши ученици, завършили преди половин век Руската гимназия, също участваха в дефилето. "Вълнуващо е", обясни Веселин Благоев: "42-ма души се събрахме." "Пожелаваме на днешните гимназисти да изживеят най-щастливите си дни в тази гимназия, както ние сме били". 24-ти май е денят на нашата идентичност, споделиха бургазлии. "Без него нямаше да имаме книжнина. Това е най-важното, да четем, да пишем". "Най-важното, на което трябва да научим децата ни, е да обичат България".

С ленти "Отличник" тази година в Добрич дефилираха над 3700 ученици, с 350 повече от миналата учебна година. Първи по пешеходната зона в празничния ден се представиха учениците от средното училище "Св.Св.Кирил и Методий", които носеха над стогодишната икона на Солунските братя. "Денят на просветата ни е важен, защото писмеността е герб за цялата ни нация", споделиха учениците: "Народ без писменост не е народ. Писмеността е началото на всичко, поне според мен."

Тази вечер ще се проведе и празничният концерт на поп-рок студио "Сарандъв", а читателското студио "Добруджански истории" ще отбележи своя рожден ден.

Празничното шествие за 24 май във Видин беше водено от духовия оркестър към Средно училище "Свети свети Кирил и Методий". На откритата сцена в Крайдунавския парк на Видин кметът Огнян Ценков награди 16 изявени учители. Други трима получиха почетното отличие "Неофит Рилски". Ежегодната награда на Регионалното управление на образованието бе връчена на Деян Емилов – ученик от Математическата гимназия "Екзарх Антим Първи". Награди бяха раздадени и в категориите "култура" и "изкуство".

С парад на книгата честваха в Перник Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стотици ученици и учители дефилираха в центъра на града с любимите си книги в ръце. В шествието участваха 23 представителни блока на всички училища в общината. За първи път тази година към Парада на книгата се присъединиха и възпитанци на Училища Европа. „24-ти май е датата обединител за всички българи във всички точки на света. Празникът е символ на словото и славянската азбука на Кирил и Методий, преминала през вековете”, каза кметът Вяра Церовска. В поздрава си към перничани областният управител Ирена Соколова заяви, че всеки българин носи в сърцето си святото дело на Солунските братя. „Към днешна дата повече от 300 млн. души четат и пишат на кирилица, а българският език е официален в Европейския съюз”, каза Соколова. Празникът в Перник продължи с концерт „Талантите на Перник". На официална церемония в Дворeцa нa ĸyлтypaтa бяха отличени дeйци нa oбpaзoвaниeтo, ĸyлтypaтa и жypнaлиcтиĸaтa.

За измеренията на днешния празник – от делото на Светите братя Кирил и Методий през писмеността, просветата и грамотността до делото на днешните учители и усърдието на днешните ученици – говорят първокласници от Враца. Какво казаха те, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от службите за сигурност и правителството. Те бяха предупредени, че авангардни изследвания в..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция, където беше посрещната с тържества и призив за мир по време на игрите в Париж. Огънят премина 5200..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45