Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Денят на славянската писменост и българската култура

Румен Радев: По пътя на духа и знанието всички българи имат една щастлива орис – българския език

| обновено на 24.05.18 в 15:05
Снимка: БГНЕС

С празнични шествия и тържества, в цяла България беше честван Денят на българската просвета и култура, и на славянската писменост. Традиционното шествие в София премина по булевард "Цар Освободител" и завърши с тържество до Паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. 

В началото на официалната церемония духовници отслужиха тържествен водосвет. Празникът започна в 10 часа пред Министерството на образованието и науката. Оттам тръгна и празничното шествие, в което се включиха ученици, духови оркестри, мажоретни състави и фолклорни ансамбли. Шествието бе предвождано от президента Румен Радев. Възпитаници от Духовната семинария носеха иконата на Светите братя Кирил и Методий. При преминаването през Народното събрание в шествието се включиха ръководството на БАН и народни представители. Пред Софийския университет се присъединиха и от ръководството на учебното заведение. 

Церемонията започна с приветствие от Българския патриарх Неофит, прочетено от представител на Българската православна църква:

"Във все повече глобализиращия се и забравящ своите духовни основи свят, в който живеем, образите и примерът, оставени от нашите велики просветители, са ни по-нужни от всякога. В същността и смисъла на тяхното дело е залогът на нашето съхраняване като народ и за пребъдването на онази държава на духа, в която изразената на нашия роден език православна християнска вяра бе превърнала някогашна България.

Нека внимаваме над себе си и над собствената си идентичност и не допускаме да се влияем лесно от бързо преходните и съмнителни ценности на този век, но да стоим здраво в православната си християнска вяра и да пазим като най-свято и скъпо наше наследство завещаната ни от Светите равноапостоли братя Кирил и Методий и от всички техни ученици и последователи наша православна духовност, книжовност и култура. В тях и в тяхното съхраняване и продължаване е съсредоточено всичко онова, което ни прави народ и което ще ни съхрани и занапред“.

СнимкаПо пътя на духа и знанието всички българи имат една щастлива орис – българския език. Правописът е първият урок по демокрация. За да се постигне свободата на словото, първо трябва да се владее самото слово. Най-важната стъпка, за да растат децата в просвета и знание, обаче е свободата на духа, каза в словото си президентът Румен Радев.

„Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството, а това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни. Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги – тя се отвоюва ден след ден – със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска“

Радев призова да съумяваме да съхраним езика си и пожела на учениците да бъдат грамотни, свободни и достойни: "Днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Днес празнуваме знанието и просветата, невежеството няма празник. Пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете, както се пее в химна на Михайловски – сеятели на правдата, грамотни, свободни и достойни. Поклон пред святото дело на българския учител! Успех по пътя към знанието на вас, скъпи ученици! Честит празник!“. 

СнимкаКметът на София Йорданка Фандъкова поздрави столичани с празника:

"27 години преди Освобождението на България нашите възрожденци започват да празнуват великото дело на Светите братя Кирил и Методий. И както пише в своите спомени българският учител Йоаким Груев: "От година на година тържественото празнуване се обобщи из цяла България и от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна до всеобщ народен Великден". Тази великденска тържественост на Деня, както по-късно ще я нарече Иван Вазов, се усеща и днес. Това е нашият просветен Великден! Всеки 24 май ние празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще".

Фандъкова изрази мнение и за реформата в образованието: "Зад всички допълнителни финансови средства за заплати, за курсове за квалификация, за модерни класни стаи и оборудване, зад всички нови учебни програми и съдържание, стои една голяма цел – да възродим учителската професия като мисия, да върнем онзи заряд, които български учители винаги са имали – на лидери, които водят, които показват посоки, които откриват хоризонти пред децата ни. Аз искрено вярвам, че най-истинската кауза, която може да обедини нашата обща енергия и стремеж, е образованието".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България почита делото на Светите братя Кирил и Методий

България чества създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий. В  София  президентът Румен Радев се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и произнесе слово пред Националната..

обновено на 24.05.18 в 17:46
Илияна Йотова

Илияна Йотова: 24-ти май е ден на обединението

Като "най-обединяващия празник" определи 24 май вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя беше гост на тържествата в старопрестолния Велики Преслав. "24-ти май е ден на обединението, най-обединяващият празник. Празник, който не позволява да има деление на..

публикувано на 24.05.18 в 12:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за..

публикувано на 12.04.24 в 19:38
Дуо

Дуо "Атмосфери" представя нова версия на творба от Брамс

Клавирното дуо "Атмосфери", носител на наградата "Олга Камбурова" 2020 на предаването за класическа музика "Алегро виваче", започна поредица от концерти със симфонични оркестри в различни български градове.  За първи път в България Александра Дичева и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34
Феникс Върбанов

Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека

Среща в "Нощен хоризонт" с истинското изкуство и стремеж за откриване на  вдъхновение за всеки по своята душевна и емоционална пътека .  Гостува  художникът Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека , към..

публикувано на 11.04.24 в 16:59