Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун няма да има, съобщи Белият дом

| обновено на 24.05.18 в 19:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун няма да има, съобщи Белият дом. Президентите на САЩ и на Северна Корея трябваше да се срещнат на 12 юни в Сингапур. 

Белият дом разпространи писмо на американския президент до севернокорейския лидер, в което Тръмп съобщава на Ким, че отменя срещата заради "огромния гняв и откритата враждебност", демонстрирани в последното му изказване срещу Съединените щати. Тръмп позволява на Ким, ако си промени мнението, да не се колебае да му се обади или да му пише.

В писмото на американския президент обаче се съдържа и заплаха: "Вие говорите за ядрените си способности, но нашите са толкова големи и мощни, че се моля на Господа, никога да не се налага да бъдат използвани!"

В последните няколко дни Тръмп направи изявления, в които постави под съмнение провеждането на срещата. Пхенян критикува остро американския вицепрезидент Майк Пенс за негово изявление, че Северна Корея може да повтори съдбата на Либия, ако не се откаже от ядреното оръжие. По-рано днес Пхенян заяви, че е унищожил ядрения си полигон Пунгери. 

Акциите на Уол Стрийт паднаха рязко заради опасения от ново разпалване на ядрената криза в Далечния изток. Индексът "Дау Джоунс" загуби половин процент броени минути след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени срещата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Южнокорейци гледат в Сеул репортаж по телевизията за разрушаването на севернокорейския ядрен полигон.

Северна Корея унищожи ядрения си полигон

Северна Корея разруши днес с експлозии своя полигон за ядрени тестове, съобщиха медии, поканени да присъстват на церемонията в четвъртък, предаде БГНЕС. Пхенян също обяви „пълното унищожение“ на съоръжението, като посочи, че това е направено по..

публикувано на 24.05.18 в 16:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на..

публикувано на 07.05.24 в 23:20
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс,..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим..

публикувано на 07.05.24 в 20:23