Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу Инстаграм

Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео Инстаграм, съобщиха местни медии. Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе подобни действия срещу Фейсбук. 

Влезлите от днес в сила нови правила за защита на личните данни изискват дружествата и организациите да поискат изричното съгласие на потребителите, за да ползват техните данни. 

Според студента Макс Шремс разпратените до потребителите съобщения съдържат своеобразна заплаха и не предоставят свободен избор, както всъщност предвиждат променените правила. Вместо да имат избор, потребителите са заплашени от отказ от услуга, ако не се съгласят данните им да бъдат използвани.

Сходни жалби има подадени в някои от европейските страни срещу големи интернет гиганти. Според новото европейско законодателство те може да бъдат глобени с до четири процента от световния им търговски оборот при нарушаване на изискванията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емил Радев

Емил Радев: Санкция до 20 млн. евро за компания, неспазваща регламента за личните данни

Компании, които оперират с личните данни на европейски граждани, но не са регистрирани в държави членки на Европейския съюз, а в трети страни, са длъжни да имат представител в Евросъюза и са задължени изцяло да спазват всички разпоредби на..

публикувано на 25.05.18 в 09:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започнаха протестните първомайски митинги на транспорта в Гърция

Със стачка и демонстрации отбелязват в Гърция международния ден на труда. Няма затруднение за пристигащите туристи по празниците. Протестни първомайски митинги заливат цялата страна. С червени знамена и плакати "силата е в нас" активисти и..

публикувано на 01.05.24 в 12:47

Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов..

публикувано на 01.05.24 в 12:12
Яна Божанин

Актрисата Яна Божанин: Борба с любов е битието на човека на изкуството у нас

"Борба с любов - така мога да опиша битието на човека на изкуството в България, сподели за "Хоризонт" актрисата Яна Божанин, автор на подкаста "Говори, за да те видя" , който разработват заедно с водещия на предаването "Среднощен експрес" Йордан..

публикувано на 01.05.24 в 11:49

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания...

публикувано на 01.05.24 в 11:27
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и..

публикувано на 01.05.24 в 11:08