Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция се проведоха президентски и парламентарни избори

| обновено на 24.06.18 в 17:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Приключи изборният ден в Турция. Гласоподавателите  избираха президент и състав на 27-я парламент на страната. След вота в сила ще влязат гласуваните на референдума през миналата година промени в Конституцията.
Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл и президентът Реджеп Ердоган заявиха, че по време на изборите в страната не е имало сериозни нарушения.
От основната опозиционна Народнорепубликанска партия обаче съобщиха, че бюлетините в около сто урни са били признати за невалидни.
За да получат места в парламента, партиите трябва да съберат поне 10 на сто от гласовете в национален мащаб. Въпреки че областите в страната са 81, избирателните райони за парламентарните избори са 87, тъй като няколко от най-големите градове са разделени на по два района. Ще бъде отчитан както общият брой на гласовете за коалициите, така и разпределението им между партиите вътре в тях. За изчисляване на мандатите се прилага системата Д`Ондт на ниво области, като след това се добавят вотът от чужбина и от граничните пунктове.
Най-сериозните инциденти по време на гласуването бяха в град Суруч. При сблъсък между две групи пред избирателна секция бяха ранени трима души. По време на предизборната кампания в града при друг сблъсък загинаха 4 души - магазинерът Есвет Шеняшар  от прокюрдската Партия на демократичните региони и двамата му синове и братът на депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ибрахим Халил Йълдъз. Братята Шеняшар са били убити от изстрели от упор, а баща им е бил прободен над 20 пъти с ножове, когато ги е посетил в болницата.
Днес в града трима души бяха задържани след като в автомобила им бяха открити 4 чувала с бюлетини.
Опозицията твърди, че на места достъпът на гласоподаватели и наблюдатели е бил възпрепятстван, както и за случаи на физически нападения. При едно от тях пострада кандидат-депутатът и заместник-председател на Добрата партия проф. Юмит Йоздаг.
Властите съобщиха, че са започнали правни действия срещу 10 чужденци, които се представяли за наблюдатели, но нямали необходимите акредитации. Става дума за 4 италианци и по трима французи и германци. Всички те са били задържани в 4 югоизточни провинции.
В охраната на изборите в цялата страна са ангажирани над 530 000 души от силите на реда.

Право на глас в страната имаха над 56 млн. турски граждани от 180 000 избирателни секции. Около 1,5 млн. младежи гласуваха за пръв път на тези избори.

Гласуването за турските граждани в чужбина също завърши, като правото си на вот упражниха около 1,4 млн. души от над 3 млн. турци зад граница.

По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган участието на гражданите във вота е свидетелство колко развита е демокрацията в Турция:

"Но тези избори имат още една особеност. Всъщност с тях в този момент Турция извършва демократична революция".

Според новата система президентът ще има петгодишен мандат с възможност за преизбиране. Правомощията му ще бъдат значително разширени и той ще бъде глава и на изпълнителната власт. Отпада премиерската длъжност. Министрите ще бъдат назначавани от президента и ще отговарят пред него, а не пред Меджлиса.

Ако никой от кандидатите за президент днес не получи над 50% от действителните гласове, на 8 юли ще се проведе втори тур. Най-високата позиция в държавата си оспорват шестима претенденти. Основен фаворит е действащият държавен глава Реджеп Ердоган. Срещу него се изправят петима опозиционни кандидати. Най-високи шансове сред тях имат Мухарем Индже, издигнат от Народнорепубликанската партия, и председателката на Добрата партия Мерал Акшенер. На добър резултат разчита и кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ, който водеше кампанията си от затвора в Одрин.

С промените на конституцията от април 2017 г. депутатският мандат беше удължен от 4 на 5 години, а броят на депутатите беше увеличен от 550 на 600. Право да бъдат избирани за народни представители получиха всички пълнолетни, а не както досега - само тези над 25 години.

Гласуването се извършваше с две бюлетини – по една за президент и за народни представители, върху които избирателите с печат, връчен им от комисията, посочват своя избор. На бюлетините са отпечатани емблемите на партиите и имената на техните председатели, а на тези за президентските избори – снимки на претендентите. Бюлетините се поставят в един и същи плик, който следва да бъде подпечатан от избирателната комисия. Висшата избирателна комисия обаче реши, че вотът ще бъде зачетен дори и при липса на печат.

Както на повечето места по света, за да се предотврати контролиран вот, влизането в тъмната стаичка с мобилни телефони и електронни устройства е забранено.

В страната не се провеждат проучвания екзит-пол, така че първите резултати се очакват по-късно след края на изборния ден.  

От 6 часа до полунощ е забранена продажбата и консумацията на алкохол.

Над 38 000 полицаи с 4 хеликоптера, моторни катери, дронове, 85 водни оръдия и 90 бронирани автомобила ще бдят за сигурността само в Истанбул. Мегаполисът е градът с най-многобройно население в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54