Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият шеф на НЗОК предлага Медицинският одит да е подчинен на премиера

Надявам се бюджетната 2019-а да е първата, която НЗОК ще приключи без дефицит, каза за "Хоризонт" д-р Дечо Дечев

| обновено на 20.07.18 в 17:35
Снимка: БГНЕС

Медицинският одит да стане държавна агенция на подчинение на премиера, за да има истински контрол над медицинската дейност, предложи д-р Дечо Дечев в първото си интервю, след като по-рано днес бе избран от парламента за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е към Министерството на здравеопазването.

„Тази агенция трябва да стане със статут на държавна агенция, тоест да е подчинена на премиера на страната или да използваме нейния щаб и бюджет и действително в Касата да има ефективен контрол, защото той в момента отсъства“, каза той. Според д-р Дечев ИА „Медицински одит“ в момента няма независимост:

"Защото агенцията, когато проверява някакъв казус, малко или много засяга разрешението за дейност, което е издадено от Министерството на здравеопазването. Целият проблем е заровен още там. Няма как тя да проверява своят принципал."
„Познавам голяма част от хората, работещи в Здравната каса, и смятам, че те ще участват в бъдещия екип, който ще направи предлаганите от мен промени“, заяви още новият управител на Касата. Той очаква управляващите да го подкрепят за промените, които предлага в областта на лекарствената политика:

"Това, което предложих аз: ако вие имате няколко международно утвърдени стандарти, по които се провежда лечение на дадено заболяване, ако и трите начина са достатъчно ефективни, тоест и при трите метода се постига желания ефект, Националната каса трябва да заплати този, който е най-ефикасен, изразходвайки най-малко  средства. Това е принципът: ефективност - ефикасност. Ако преценя, че пациентът не иска да доплаща, терапията, която предлагат лекарите, трябва да влезе в тази сума от 500 лева. Ако по някаква причина пациентът желае друга терапия, сумата, която е над тези 500 лева вече трябва да бъде доплатена от него или в бъдещите предложения за промяна на модела, тоест да има надграждане - пациентът ще има възможността да се осигури допълнително, да доплати чрез допълнителната  осигуровка, която има."

Относно възможното сливане на комисиите за лечението в чужбина, Фонда за лечение на деца и Здравната каса Дечо Дечев посочи един от аргументите си:

"Да използваме напълно капацитета на нашата здравна система, за да могат огромната част от тези пари да останат в нея. Ако случайно някъде има дефицит на компетентност в нашите екипи за даден казус, вместо да изпращаме пациента и негови близки, придружители и така нататък в чужбина, тази дейност да се извърши у нас, в България, като каним най-добрите експерти в света в тази дейност. Официално, публично и прозрачно ще бъдат посочени за всяка една специалност консултантите на Касата - с ясни рамкови договори, ясни хонорари." 

Запитан дали според него НЗОК ще успее да приключи годината без актуализация на бюджета, новият управител на Касата коментира:

"Още от първия ден, както се казва, ще започнем разработка на нови правила и аз съм поел ангажимента в срок от три месеца те да бъдат представени на публично обсъждане, така че бюджетната 2019 година се надявам да е първата година, която Касата ще завърши без дефицит."

Цялото интервю с Дечо Дечев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50