Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По капки кръв разкриха сърби, задигнали бижута във Франция преди 15 години

Френски криминолози изследват бижутерски магазин в Кан, където бе извършен обир през 2013 г.
Снимка: Ройтерс

Крадците изглежда са мислели, че са в безопасност, но няколко капки кръв ги издадоха и 15 години след дръзкия обир на френски бижутерски магазин предполагаемите извършители бяха открити в Сърбия, съобщи АФП.

Почерк на „Розовата пантера“

Кражбата носеше всички характерни черти на операция на „Розовите пантери“ – мрежа от сърби и черногорци, стоящи зад едни от най-смелите обири през последните две десетилетия.

Смята се, че в периода 1999-2015 г. бандата е извършила най-малко 380 грабежа, основно от маркови бижутерски магазини, като стойността на плячката им се оценява на 334 млн. евро, сочат данните на Интерпол.

Една сутрин през септември 2003 г. група маскирани мъже нахлува в бижутерия в Белфор - град в Източна Франция, на около 25 километра от границата с Швейцария.

Един извадил пистолет, а другите счупили витрините и си тръгнали с часовници и бижута за 350 000 евро – всичко това в рамките на минута.

Полицията успя да арестува сръбските пласьори на плячката, един от които със задигнат часовник на ръката. Но не откри извършителите на обира.

Нова експертиза

Те останали неидентифицирани до 2013 г., когато с нови технологии в лабораториите по криминалистика били изследвани следи от кръв по една стъклена витрина, шкаф и кутия на „Картие“.

Анализът на ДНК показал, че става дума за двама сърби, които били неизвестни във Франция, но издирвани от Австрия. Те би на 41 години и известни с прякорите Жица и Бока. А след проверка на телефонните им разговори били установени другите двама – Саша (37 г.) и Лука (48 г.)

И четиримата са от Ужице – проспериращ някога индустриален град на 150 км югозападно от Белград, който запада.

Култ към „коравите момчета“

„Повечето такива престъпници са по произход от Ниш, Чачак и Ужице“, казва градската прокурорка Любиша Драгашевич. Според нея хора в района на Ужице стават престъпници, защото с легална дейност им е трудно да свържат двата края. Но освен това „в обществото има култ към престъпността, коравите момчета“.

„В такива среди такава дейност в чужбина е въпрос на престиж. Те се смятат за защитници на бедните сръбски жертви от Запада“, казва прокурорката.

Макар и идентифицирани четиримата остават недосегаеми за френското правосъдие, тъй като Сърбия не екстрадира свои граждани.

Но през последното десетилетие Франция и Сърбия укрепиха сътрудничеството си в правната област след убийството на френски футболен запалянко в Белград през 2009 г.

И френски съдия поиска четиримата заподозрени да бъдат разпитани от сръбски прокурор. На разпита през ноември те отрекли да са замесени. Единият казал, че бил по време на обира в Белфор за партита с техно музика, другият – че си търсел кола втора ръка…

Недосегаеми за Франция, но пак зад решетките

Бока токущо бил вкаран в затвор заради катастрофа с фатален изход, малко след разпита през ноември Жица и Саша започнали да излежават 5-годишни присъди за кражба на часовници за 950 000 евро от бижутерски магазин в Хамбург през 2014 г.

Някои от тях били заподозрени и за участие в обири в Швейцария и Холандия.

С такива обири се финансира околен живот вкъщи, казва Драгашевич, като обяснява, че тяхната плячка бързо се харчи „в барове и ресторанти, за кокаин, проститутки, луксозни коли и скъпи дрехи“ и често пъти в скъпарски градове. След което те пак замислят поредния удар.

Техните престъпни действия не се ограничават до обири на бижутерски магазини, освен това те си взаимодействат с албански банди при трафик на наркотици на Запад, заявил сръбски следовател, пожелал анонимност. С парите от плячката те се занимават с лихварство, финансират млади престъпници, а понякога инвестират в имоти, барове, ресторанти. Те обаче никога не правят обири на територията на страната си.

Процес в Сърбия, ако не изтече давността за престъплението

Тъй като заподозрените няма как да бъдат екстрадирани, ако Франция поиска процес за грабежа в Белфор в Сърбия, както стана с обира в Хамбург, френските съдебните власти трябва да прехвърлят случая в Белград.

Това обаче трябва да стане бързо, тъй като 15-годишната давност за такива престъпления изтича на 19 септември. Ако бъдат признати за виновни в Сърбия, извършителите на обира може да получат до 15 години затвор.

Ако не успее да прехвърли документите в срок, френската прокуратура трябва да прави задочен процес и да издаде международна заповед за арест, което означава, че четиримата няма да могат да напускат Сърбия, без да рискуват да бъдат задържани и екстрадирани. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 18 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни АЙТОС 4 на честота 88.0 MHz, КАВАРНА 4 на честота 88.1  MHz  и КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg,..

публикувано на 18.04.24 в 06:00
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс. От месеци крайнодясното крило на Републиканците блокира подпомагането на украинските сили...

публикувано на 17.04.24 в 22:11
Районният съд във Велико Търново

Обвиниха пияния полицай, предизвикал катастрофа във Велико Търново

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на пияния полицай, който снощи предизвика катастрофа на оживен булевард в града.  Дисциплинарна проверка за пияния полицай, катастрофирал във В. Търново Резултатите от кръвната проба на полицейския инспектор Иван Атанасов показват концентрация на алкохол от 2,31 на..

публикувано на 17.04.24 в 21:56

Екзитпол в Хърватия: Управляващата партия води на парламентарните избори

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност (ХДО) води на парламентарните избори в Хърватия, които се проведоха днес, сочи екзитпол проучване на ИПСОС, цитирано от хърватската държавна телевизия ХРТ. Това съобщи БТА. ХДО на премиера Андрей Пленкович получава 58 места в 151-местния парламент, според екзитпол допитването...

публикувано на 17.04.24 в 21:47
Румънски леи

До 78 000 лв. глоба за хазарт в населени места в Румъния с под 15 000 жители

Законът за забрана на хазарта в населени места с до 15 000 жители беше подписан от румънския президент Клаус Йоханис.  Това съобщи Радио Румъния. За нарушителите са определени глоби до 200 000 леи или около 78 000 лева.

публикувано на 17.04.24 в 21:43
Александър де Кро

Какво казаха европейските лидери преди срещата си

"Моята позиция е, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран трябва да бъде санкциониран", заяви на влизане на заседанието на европейските лидери белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от темите на вниманието на ръководителите ще бъде налагане на санкции на персийската страна заради..

публикувано на 17.04.24 в 21:40