Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Визия за България" - програма за управление или смяна на системата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представя Визия за България.
Снимка: БГНЕС

За първи път от началото на 90-те години, когато имаше подобни дискусии накъде да вървим и какво да правим – 30 години по-късно най-сетне се връщаме към важен, сериозен разговор. Това каза в предаването "Преди всички" социологът Кънчо Стойчев по повод представената тези дни от БСП платформа "Визия за България", която е отворена за широка дискусия. Стойчев оцени високо "самата инициатива". Запитан програма за управление или смяна на системата е "Визия за България", той посочи:

"Анонсът на БСП не е партиен анонс, а обръщение към нацията. Не става дума за ляво и дясно, става дума за това накъде вървим, къде сме сбъркали, къде сме прекалили и сме отишли в крайност и какво трябва да коригираме. Същевременно се прави един много коректен и задълбочен анализ на процесите в Европа."

"Лъжа е, че няма пари" – така Стойчев атакува аргументите на ГЕРБ, че за предлаганата от БСП управленска визия няма да има средства:

"Това е най-голямата лъжа, най-грозната лъжа. Пари в България има. Проблемът е, че поради отсъствието на реформи в страната, цялата социална и бюджетна сфера е издънена. Това са продънени каци, в които се наливат все повече пари, за да се тушират моментни социални недоволства, да се засипват с пари като на рулетка, без да се реши нито един съществен проблем и след три месеца друга група изгаря, след четири месеца друг бушон, защото не се правят реформи. А защо не се правят последните десет години реформи? Защото се върви по един начин на управление, който е гасене на пожари тук и там, без да се мисли как ние да направим ефективни нашите разходи и като направим реформа, просто да оптимизираме този разход. Пари има. Страната е пълна с пари."

В позицията на БСП има много висока степен самокритика, смята Кънчо Стойчев:

"БСП казва: "Да, ние участвахме в тази система. Ние имаме своите вини или ние поемаме тази вина и затова се обръщаме към всички българи, независимо от каква политическа партия, или безпартийни: Дайте да видим къде сбъркахме в цялото. Да, добре, и ние управлявахме, и други управляват, и трети управляват, и четвърти ще управляват, но не вървят нещата добре. България загива. България се обезлюдява. България се опростачва до степен, която ние не помним в българската история - такова опростачване и загуба на образование. И това е силата на тази позиция. Тя не застава в поучителна поза да казва: "Ето, ние сме по-добри от тези. Дайте сега "стани, да седна".

Като гигантска манипулационна глупост Стойчев определи тезата, че във Визия за България се връщаме там, откъдето сме дошли:

"Обругаването и поругаването на ролята на държавата доведе до това, че ние отидохме до крайност, в която си затрихме държавата. Днес, тази сутрин и утре сутринта, като се събудим, ние държава нямаме и не е необходимо човек да бъде умен, за да го вижда. То се вижда с просто око. И този документ казва: "Основната ни грешка е, че ние си съсипахме държавата, ние си съсипахме институциите и пътят напред е - независимо дали леви, десни, БСП, ГЕРБ, "Патриоти", няма никакво значение - ние трябва да си възстановим държавата."

Не знам какви експерти казват, че системата се лекува с одържавяване, национализация и наливане на държавни пари в губещи сектори, противопостави се анализаторът Георги Харизанов от Института за дясна политика:

"Това е разговор как да продължим назад, а не как да продължим напред, защото в този разговор се предлага ревизия на неща, които вече са направени, и завръщане към годините на плановата икономика, на централизацията и на държавната собственост в най-важните сектори. Така че това е всичко друго, но не и разговор как да продължим напред."

Един от големите малки недостатъци на управлението на ГЕРБ е, че когато възникне сектор на напрежение, то обикновено се потушава с финанси и се купува временно спокойствие, вместо да се правят реформи, призна Харизанов: "Да, това е така, само че да се каже, че за  последните десет години не са направени никакви реформи, просто не е вярно и мисля, че г-н Стойчев много добре го знае."

Запитан дали Визия за България е покана за флирт и търси ли си Корнелия Нинова партньори за управление, Георги Харизанов коментира, че с оглед на предстоящите европейски избори догодина БСП не е в добра кондиция:

"Засилването на антиевропейската реторика, това, че България трябва да преразгледа желанието си за членство в ERM 2, в еврозоната и в банковия съюз, пролетта ще се отрази изключително негативно на резултатите на Българската социалистическа партия на европейските избори. На мястото на социалистите най-вероятно бих помислил също за представяне на някакъв документ, който да създаде позитивен шум около тази партия, но нека сме реалисти. Госпожа Нинова много добре знае какви са отношенията вътре в БСП, много добре знае, че има цели области на България, които няма да работят ентусиазирано в интерес на партията поради техните вътрешни противоречия. Така че не мисля, че представянето на тази визия е събитие от чак такъв мащаб."

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07