Археолози проучват най-големия античен център в днешна Добруджа

Разкопките в крепостта "Залдапа" край село Абрит
Снимка: БТА

В местността Калето, между селата Абрит и Добрин в област Добрич се намира най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа - Залдапа. Теренните наблюдения на Залдапа показват, че той е бил гъсто застроен. Първите археологически проучвания датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. 

През годините античният строителен материал е подлаган на системно ограбване и разрушаване, което е започнало още през ХІХ в. и продължава до днес.

Липсват пълни археологически изследвания на терена. В резултат на проведените разкопки са проучени само част от укрепителната система, гражданска базилика, раннохристиянската църква и внушително по начина на изграждане водохранилище. През последните пет години проучванията на Залдапа са интензивни, благодарение на съвместен българо-канадско-френски проект. Екипът на разкопките с ръководител проф. Георги Атанасов тази година е разнороден - в него влизат специалисти от девет националности. В проекта участие имат и четири институции – Софийският университет, Университетът в Лил, Франция, канадски университет и Регионалният исторически музей в Добрич. 

Археологическите проучвания на базилика номер 2 в Залдапа носят големи изненади. Нейната ширина е почти колкото и на епископската, но я превъзхожда с изключително богатата мраморна украса, разказва професор Атанасов: "Целият централен кораб е бил с мраморни плочи. Това, което обаче е без аналог в Добруджа за този период е, че стените на тази базилика буквално са греели в мозаечни пана, включително с позлатени кубчета."

Заместник-ръководителят на проекта доц. Албена Миланова допълва, че базиликата е истинско съкровище за археологията: "Мозайката е била много луксозно мебелирана. Освен мраморните настилки с големи мраморни плочи, вътре литургичният декор - преградните плочи на олтара, базиликата е била декорирана с коринтски капители. Изключително богата украса, богата базилика и богато население, което си е позволявало такъв тип скъп декор."

По думите на проф. Никола Бодри, античният град Залдапа ще помогне на учените да узнаят повече за преобразуването на римския свят от края на античността. "Потенциалът на този фантастичен обект е почти неизчерпаем. Имаме работа за години напред", допълва преподавателят в университета в Лил и български зет в Разград доц. Доминик Монро.

Още за Залдапа ще научите в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът "Ага" взе голямата награда на а 24-ия Филмов фестивал в Сараево

Филмът "Ага" на българския режисьор Милко Лазаров беше отличен за най-добър игрален филм на 24-ия Филмов фестивал в Сараево, съобщи БНТ. "Ага" имаше своята световна премиера тази година на "Берлинале", като по този начин български филм се завърна в основната програма на фестивала след пауза от 29 години. На филмовия фестивал в Сараево тази..

публикувано на 17.08.18 в 01:01
Тюленово

Започва четвъртото издание на Тюленово арт фест

Четвъртото издание на Тюленово арт фест започва днес. По традиция сцената е отворена за художници и фотографи, чиито творби ще бъдат представени в изложба на брега. Край живописното морско село Тюленово в община Шабла за пореден път ще се съберат творци, които ще представят рецитали, концерти и изложби. Отново ще отворят врати арт работилнички..

публикувано на 16.08.18 в 16:58

Община Сливен събира номинации за наградите "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински" за 2018 г.

Община Сливен събира номинации за наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и за наградата за публицистика и краеведческа дейност „Д-р Иван Селимински” за 2018 г. Те са индивидуални и се връчват в навечерието на празника на Сливен - 26 октомври. Предложения и за двете награди могат да се правят от неправителнствени, граждански и..

публикувано на 16.08.18 в 16:52
Йорданка Кузманова

Актрисата Йорданка Кузманова: Актьорът е боен кон. Той трябва да препуска независимо от всичко

На връх осемдесетия си рожден ден актрисата Йорданка Кузманова гостува на предаването „Нощен Хоризонт” в поредицата „Магията на театъра”. Тя сподели, че първите й стъпки като актриса са още на 4 години, когато разрязва една голяма покривка, плетена на една кука с години от баба й, и с този воал на главата обикаля като принцеса двора. Но си изпатила..

публикувано на 16.08.18 в 14:53

Стартира обществената поръчка за ремонта на къщата-музей "Христо Смирненски"

Министерството на културата е отпуснало 239 хиляди лева за ремонта и реставрацията на къщата-музей на Христо Смирненски в София. Обявлението ще бъде достъпно от утре в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Това съобщи в предаването "Преди всички" Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.  Къщата-музей на Смирненски..

публикувано на 16.08.18 в 11:48