Археолози проучват най-големия античен център в днешна Добруджа

Разкопките в крепостта "Залдапа" край село Абрит
Снимка: БТА

В местността Калето, между селата Абрит и Добрин в област Добрич се намира най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа - Залдапа. Теренните наблюдения на Залдапа показват, че той е бил гъсто застроен. Първите археологически проучвания датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. 

През годините античният строителен материал е подлаган на системно ограбване и разрушаване, което е започнало още през ХІХ в. и продължава до днес.

Липсват пълни археологически изследвания на терена. В резултат на проведените разкопки са проучени само част от укрепителната система, гражданска базилика, раннохристиянската църква и внушително по начина на изграждане водохранилище. През последните пет години проучванията на Залдапа са интензивни, благодарение на съвместен българо-канадско-френски проект. Екипът на разкопките с ръководител проф. Георги Атанасов тази година е разнороден - в него влизат специалисти от девет националности. В проекта участие имат и четири институции – Софийският университет, Университетът в Лил, Франция, канадски университет и Регионалният исторически музей в Добрич. 

Археологическите проучвания на базилика номер 2 в Залдапа носят големи изненади. Нейната ширина е почти колкото и на епископската, но я превъзхожда с изключително богатата мраморна украса, разказва професор Атанасов: "Целият централен кораб е бил с мраморни плочи. Това, което обаче е без аналог в Добруджа за този период е, че стените на тази базилика буквално са греели в мозаечни пана, включително с позлатени кубчета."

Заместник-ръководителят на проекта доц. Албена Миланова допълва, че базиликата е истинско съкровище за археологията: "Мозайката е била много луксозно мебелирана. Освен мраморните настилки с големи мраморни плочи, вътре литургичният декор - преградните плочи на олтара, базиликата е била декорирана с коринтски капители. Изключително богата украса, богата базилика и богато население, което си е позволявало такъв тип скъп декор."

По думите на проф. Никола Бодри, античният град Залдапа ще помогне на учените да узнаят повече за преобразуването на римския свят от края на античността. "Потенциалът на този фантастичен обект е почти неизчерпаем. Имаме работа за години напред", допълва преподавателят в университета в Лил и български зет в Разград доц. Доминик Монро.

Още за Залдапа ще научите в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват изложба в Софийския университет, посветена на ирландския писател Джеймс Джойс

Този следобед   в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще отвори врати изложба, посветена на ирландския писател със световна слава Джеймс Джойс. В експозицията са включени 22 платна с богат снимков и текстови материал, които показват влиянието на Джойс върху съвременната литература. Изложбата ще открие посланикът на Ирландия в България Майкъл..

публикувано на 22.10.18 в 03:26

Експозиция от творби на австрийския живописец Егон Шиле може да бъде видяна в "Белведере"

Във виенския музей "Белведере" е уредена експозиция от творби на Егон Шиле, посветена на 100-годишнината от смъртта на гениалния австрийски художник. Изложбата проследява пътя, по който са преминали произведенията на починалия на 28-годишна възраст художник, за да стигнат до музея. Откупки, дарения, размени, музейни реформи и реституции..

публикувано на 22.10.18 в 02:45

Национална седмица на четенето започва от утре

Утре започва Национална седмица на четенето. Тя ще продължи до 26 октомври и се организира от Министерството на образованието и науката. Целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Над 3 000 ще са събитията в страната - игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.  За първи път Институтът по..

публикувано на 21.10.18 в 16:12

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12