Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов присъства на първата копка на участък от магистала "Хемус"

Премиерът обеща, че до 2024 година АМ "Хемус" ще бъде готова

| обновено на 16.08.18 в 14:40
2
Премиерът Бойко Борисов на символичната първа копка за изграждането на автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка за изграждането на автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово.

"За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо, заяви Бойко Борисов. 

Участъкът е дълъг 16,3 км. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.

"Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави Борисов.

Церемонията започна с водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Пътната агенция Светослав Глосов, областните управители на Шумен Стефан Желев,  на Търговище – Митко Стайков и на Варна – Стоян Пасев. 

За символичната първа копка дойдоха и финансовият министър Владислав Горанов, кметовете на Шумен Любомир Христов, на Търговище Дарин Димитров, депутати и много представители на институциите. 

Бойко Борисов припомни, че по време на предишните управления на страната ни строителството на "Хемус" е било спирано и заяви, че е виждал десетки такива поляни, но след година и два-три месеца те вече са готови магистрали. Премиерът обеща, че до 2024 година АМ "Хемус" ще бъде готова.  

Неизградената част от магистралата започва от Ябланица и завършва при село Белокопитово. Тя ще свърже вече построените участъци в западния и източния край и градовете Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище и Шумен, каза регионалният министър Николай Нанков и допълни:

"Имаме доста тежък терен. Ежедневно с колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" ще следим качеството на изпълнението на участъка".

Областният управител на област Търговище Митко Стайков и кметът на града Дарин Димитров направиха в присъствието на премиера Борисов ретроспекция на инвестициите, които се реализират в града със съдействието на кабинета. Те инспектираха ремонта на стойност 4,5 милиона лева на основно училище "Христо Ботев", санираната детска градина "Приказка" за 100 деца, спортната зала. 

„Попово – Опака, Попово – Водица, отсечката Търговище – Макариопол, Буховци – Певец – това са 30 млн. всичко от Агенция „Пътна инфраструктура“. По отделно в момента правим „Христо Ботев“, залата, имаме едно свлачище, което сме го договорили да може да го оправим. Остава пътят Попово – Садина за около 400 хил. лв. В рамките на година около 45 млн.“, посочи Митко Стайков.

„Това училище е близо 4 млн. 15-17 септември трябва да бъде готово. Направихме детска градина „Приказка“, премиерът я видя. Уникална детска градина. Започнахме първа копка на още една детска градина. Детската ясла също е готова. Това е по образователна инфраструктура. Целият град е строителна площадка“, допълни Дарин Димитров.

В Търговище премиерът съобщи, че над 200 училища в цялата страна се ремонтират основно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07