Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички прасета в село Тутраканци са евтаназирани, собствениците ще получат обезщетения

| обновено на 01.09.18 в 15:40
Снимка: БГНЕС

65 са умъртвените прасета в село Тутраканци, община Провадия, където имаше две положителни проби в лично стопанство. Всички животни в селото вече са евтаназирани. 

Собствениците на умъртвените заради африканската чума прасета ще бъдат обезщетени по пазарни цени, съобщи земеделският министър Румен Порожанов. 

Компенсация обаче ще получат само стопаните, които са регистрирали животните си, а те са много малка част от всички, които отглеждат прасета в дворовете си. По данни на Агенцията по храните, над половината от домашните животни във варненско не са регистрирани. Ветеринарните власти продължават с превантивните мерки срещу чумата - през следващата седмица координационни щабове ще бъдат свикани в Русе, Силистра и Добрич.

Ветеринарите започват да вземат проби от прасетата, отглеждани в десеткилометровата зона около огнището. Всички предвидени в закона мерки за ограничение на заразата са взети в Тутраканци, съобщи министърът. 

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов коментира във Варна, че са взети всички превантивни мерки за неразпространение на заразата:

"От вчера са предприети действия. Благодаря на органите на Министерство на вътрешните работи. Селището е под възбрана за движение на животни, както и на животински продукти и дезинфекцията вече се извършва от вчера. Тя ще бъде многократна дезинфекция. В трикилометровата зона имаме още едно населено място. Днес се взимат пробите от него и, разбира се, те ще продължат в следващите дни в десеткилометровата зона. Едно от съмненията за разпространението е с фуражи, които могат да бъдат доставяни включително от заразени зони. Подобна заразена зона е Констанца".

Очаква се до няколко дни да станат известни резултатите и от пробите в съседното село Бозвелийско, ако пробите от него са отрицателни, умъртвяване на животни там няма да има.  

Добрата новина е, че най-близкият свинекомплекс в района е на 40 километра, информира Дамян Илиев-директор на БАБХ.

Той посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти и да не правят опити да лекуват животните. Той призова хората в района, които отглеждат прасета, своевременно да заколят животните и да усвоят месото, за да се намали опасността от разпространение на заболяването. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Василе Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40
Атанас Запрянов

Запрянов: Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули

Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули, коментира в парламента служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Първа и най-важно беше да задействаме модул от нашата Военна полиция, тъй като се оказа, че колегите от МВР не разполагат с бронирана техника, която е способна да влезе и да огледа района...

публикувано на 26.07.24 в 19:32

НС излиза в лятна ваканция от 17-и до 31-ви август

Парламентът гласува да си съкрати предвидената в Правилника за работата и дейността на Народното събрание едномесечна лятна ваканция, като депутатите ще работят до 16 август включително и ще почиват от 17-и до 31-ви август. Решението беше подкрепено със 122 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 23 независими депутати.   С подкрепената..

публикувано на 26.07.24 в 19:18