Рада Букова с изложба в Пловдив в белия куб на Sariev Contemporary и католическата църква „Св. Йосиф“

„Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата с нескрито удоволствие“ е самостоятелна изложба на художничката Рада Букова.

Изложбата заема две пространства в Пловдив – белия куб на Sariev Contemporary и католическата църква „Св. Йосиф“. Ще бъдат представени нови работи на авторката, както и специално създадена творба за пространството на храма. В рамките на изложбата ще бъде представен и новоиздаденият каталог на Рада Букова.

Рада Букова живее и работи в Париж. Независимо дали става дума за видео, фотографии, инсталации, обекти или изложбени проекти, тя изследва останките от идеологическите, икономически и социални промени. За нея изкуството е игра на форми и цветове, но и внимателно подбрана дума или игра на думи, която се корени в прости, но неочаквани формални аналогии.

Букова остава впечатлена и изключителна привлечена от архитектурата на църквата „Св. Йосиф“ и не след дълго двете с Веселина Сариева, чиято е идеята да бъде направена там изложбата, стигат до решението експозицията да бъде там.

„Тази църква, когато я видях си казах, че това е едно интересно място. Имам привличания към тези места, защото са много интересни и сами по себе си те са построени с много внимание, на определени места, с изключително внимание към светлината, към разположението, като някакъв вид отношение спрямо града“.

„Ние с рада за втори път представяме проект в църква. През 2014 година Рада направи творба - пърформанс в протестантската църква в Пловдив, който по-нататък се разви в нейна изложба“, допълни Веселина Сариев.

Изложбата на Рада Букова ще бъде открита днес от 18:00 ч. в галерия Sariev Contemporary и от 19:00 ч. в църквата „Св. Йосиф“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева: Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Древната диета, превърнала Homo sapiens в доминиращ вид

Екип от учени от няколко германски изследователски института са проучили типа хранене на два вида хуманоиди, живели на територията на съвременна Африка преди около 2,4 милиона години и са стигнали до интересни заключения, пише Proceedings of the National Academy of Sciences. Според заключенията на проучването древните хора са имали своебразна..

публикувано на 13.12.18 в 17:43

Най-древната професия не е това, което си мислите

Мнозина мислят, че най-древната професия е проституцията, но Манвир Сингх от Харвардския университет опровергава това. В статия, публикувана в списание Behavioral and Brain Sciences и препечатана от Phys.org, ученият твърди, че най-древната професия е тази на шамана, на човека, предоставящ магически услуги. Сингх посочва, че шаманите са..

публикувано на 13.12.18 в 17:01

Фотоизложба за Невена Коканова пред Народния театър

Изложба със снимки на актрисата Невена Коканова беше открита днес преди обед в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Поводът е 80-та годишнина от рождението ѝ, които се навършиха преди ден. част от снимките се показват за първи път и са от личния архив на дъщеря ѝ Теодора Шарланджиева и разкриват моменти от живота и кариерата ѝ на актриса...

публикувано на 13.12.18 в 16:10
tedi_moskov_bgnes.jpg

Теди Москов деполитизира Еторе Скола до разказ за любовта и приятелството в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича"

Любовен четириъгълник, в който се изследва сливането между любовта и приятелството – две човешки и сърдечни неща. Така режисьорът Теди Москов описва новата си постановка „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ в предаването „12+3“. На 14 декември е предпремиерното представление в „Малък градски театър зад канала“, а премиерата е на 16 и 17 декември...

публикувано на 13.12.18 в 15:01