Рада Букова с изложба в Пловдив в белия куб на Sariev Contemporary и католическата църква „Св. Йосиф“

„Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата с нескрито удоволствие“ е самостоятелна изложба на художничката Рада Букова.

Изложбата заема две пространства в Пловдив – белия куб на Sariev Contemporary и католическата църква „Св. Йосиф“. Ще бъдат представени нови работи на авторката, както и специално създадена творба за пространството на храма. В рамките на изложбата ще бъде представен и новоиздаденият каталог на Рада Букова.

Рада Букова живее и работи в Париж. Независимо дали става дума за видео, фотографии, инсталации, обекти или изложбени проекти, тя изследва останките от идеологическите, икономически и социални промени. За нея изкуството е игра на форми и цветове, но и внимателно подбрана дума или игра на думи, която се корени в прости, но неочаквани формални аналогии.

Букова остава впечатлена и изключителна привлечена от архитектурата на църквата „Св. Йосиф“ и не след дълго двете с Веселина Сариева, чиято е идеята да бъде направена там изложбата, стигат до решението експозицията да бъде там.

„Тази църква, когато я видях си казах, че това е едно интересно място. Имам привличания към тези места, защото са много интересни и сами по себе си те са построени с много внимание, на определени места, с изключително внимание към светлината, към разположението, като някакъв вид отношение спрямо града“.

„Ние с рада за втори път представяме проект в църква. През 2014 година Рада направи творба - пърформанс в протестантската църква в Пловдив, който по-нататък се разви в нейна изложба“, допълни Веселина Сариев.

Изложбата на Рада Букова ще бъде открита днес от 18:00 ч. в галерия Sariev Contemporary и от 19:00 ч. в църквата „Св. Йосиф“.