Рада Букова с изложба в Пловдив в белия куб на Sariev Contemporary и католическата църква „Св. Йосиф“

„Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата с нескрито удоволствие“ е самостоятелна изложба на художничката Рада Букова.

Изложбата заема две пространства в Пловдив – белия куб на Sariev Contemporary и католическата църква „Св. Йосиф“. Ще бъдат представени нови работи на авторката, както и специално създадена творба за пространството на храма. В рамките на изложбата ще бъде представен и новоиздаденият каталог на Рада Букова.

Рада Букова живее и работи в Париж. Независимо дали става дума за видео, фотографии, инсталации, обекти или изложбени проекти, тя изследва останките от идеологическите, икономически и социални промени. За нея изкуството е игра на форми и цветове, но и внимателно подбрана дума или игра на думи, която се корени в прости, но неочаквани формални аналогии.

Букова остава впечатлена и изключителна привлечена от архитектурата на църквата „Св. Йосиф“ и не след дълго двете с Веселина Сариева, чиято е идеята да бъде направена там изложбата, стигат до решението експозицията да бъде там.

„Тази църква, когато я видях си казах, че това е едно интересно място. Имам привличания към тези места, защото са много интересни и сами по себе си те са построени с много внимание, на определени места, с изключително внимание към светлината, към разположението, като някакъв вид отношение спрямо града“.

„Ние с рада за втори път представяме проект в църква. През 2014 година Рада направи творба - пърформанс в протестантската църква в Пловдив, който по-нататък се разви в нейна изложба“, допълни Веселина Сариев.

Изложбата на Рада Букова ще бъде открита днес от 18:00 ч. в галерия Sariev Contemporary и от 19:00 ч. в църквата „Св. Йосиф“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Аръков

Актьорът Иво Аръков: Земята е космически кораб, а ние сме прашинки във вселената

Думи на актьора Иво Аръков в предаването „Нощен Хоризонт”. Гледали сте този млад творец в телевизионния сериал „Фамилията”, а сега и в „Скъпи наследници”. Скоро ще излезе и новият сериал, в който участва, с работно заглавие „Слънчев бряг”. Актьорът игра и във филма „Кецове”, както и в други филми на големия екран. Още във втори курс е одобрен лично..

публикувано на 23.10.18 в 18:19

В Плевен започна седмица на четенето

С поредица от инициативи в Плевен започна седмицата на четенето. Целта е да се възпита любов към книгата от най-ранна детска възраст. “Четене на приказки за малки и големи състезания по четене, писане, драматизации, приказни карнавали, изложби на детски рисунки, сюжети от литературни произведения, срещи с местни писатели, поети, посещения в..

публикувано на 23.10.18 в 16:56

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“ в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК. Това е режисьорски проект на Гергана Димитрова. В предаването „12+3“ тя разказа:       „Това е първата официална среща с публика. Много сме радостни, че сме част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър. /…/ Общото между авторите е..

публикувано на 23.10.18 в 15:23

Откриха най-стария потънал цял кораб в света на дъното на Черно море

Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от научен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС. "Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина", заяви проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология..

публикувано на 23.10.18 в 15:09

Археолози от 12 държави обсъждат праисторията в Гълъбово

Археолози от 12 държави и ключови за археологията научни и музейни институции се събират за мащабна конференция, посветена на праисторията в Гълъбово.  Професорът по археология и праистория Красимир Лещаков от Софийския университет, който преди години откри и изследва една от селищните могили в Гълъбово, които поставят категорично България на..

публикувано на 23.10.18 в 13:38