Дни на музиката в Балабановата къща – свежо присъствие в културния афиш на Пловдив

Балабановата къща в Пловдив

Звездното присъствие е вече традиция в "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив – няма да е изключение и предстоящото есенно издание на деветия поред фестивал. Артистичният директор Мила Павлова е привлякла изпълнители от България и Европа, които да сътворят пъстър калейдоскоп от интересни концерти в различни стилове.

Сред акцентите тази есен са гостуващите квартети "Паганини" от Италия и "Вектор" от Швейцария - единият съставен от оркестранти в Миланската Скала, а другият - в оркестър "Тонхале" - Цюрих. И в двата състава има и българско присъствие. За първи път фестивалната публика ще присъства на "Кабаре в Балабановата къща" - спектакъл на вокалната формация Bella Voce. След няколко различни превъплъщения на пловдивска сцена за първи път там солов рецитал ще изнесе изключителната пианистка Пламена Мангова, ще гостуват и блестящите български цигуларки с международна кариера Мила Георгиева и Лия Петрова. В станалите традиционни концерти с фолклорна насока този път гости на фестивала ще бъдат прочутите и атрактивни Бистришки баби.

Особено важно място в "Дните на музиката в Балабановата къща" тази есен има 110-годишнината от рождението на композитора Марин Големинов – колоритната му музика ще звучи точно на рождения му ден – 28 септември, изпълнена от струнен квартет "Големинов", духов квинтет "Пилекадоне", певицата Евгения Ралчева, пианистката Мария-Десислава Стойчева и Академичния народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев.

Фестивалът ще отбележи с концерт и 70-годишнината на проф. Ангел Станков – обичаният от публиката цигулар ще се представи в ансамбъл със своите колеги професори в Националната музикална академия Ростислав Йовчев, Анатоли Кръстев и Ясен Теодосиев.

За програмата на есенното издание на Деветия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" и за предвидените майсторски класове разказа артистичният директор Мила Павлова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12

"Музиката на Европа" с наградата на София за ярки постижения в областта на културата

На 17 септември, Деня на София, в Народния театър „Иван Вазов“ бяха раздадени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата през изминалата творческа година. В категорията „Музика“ наградата получи мащабния концертен проект „Музиката на Европа“, осъществен от Софийската филхармония и Националната музикална академия „Проф...

публикувано на 19.09.18 в 21:09

Артос ансамбъл от Виена гостува в Бургас, Стара Загора и София

За три концерта в България, в рамките на XXII Австрийски музикални седмици, пристигна Aртос ансамбъл - Виена в състав: Марина Димитрова - цигулка, Роланд Херет - цигулка, Себастиан Ейб - виола, Милан Каранович - виолончело, Мариус Гусман - контрабас и Павел Качнов - пиано.  Турнето на ансамбъла започна с концерт в Бургас на 18 септември. Концертът в..

обновено на 19.09.18 в 20:45

Юбилейни фотоизложби съпътстват откриването на новия сезон на Софийската филхармония

90-годишнината на Софийската филхармония ще бъде ознаменувана и с две фотоизложби. Експозицията в зала „България“ ще представи архивни снимки от дългогодишния фотограф Василка Балевска, запечатала знаменити моменти от историята на националния ни оркестър. Тя ще бъде открита на 27 септември. Втората изложба е подготвена от екипа на агенция..

публикувано на 19.09.18 в 20:27
Зала

Светлина Стоянова направи успешен дебют във Виенската държавна опера

През сезон 2018/2019 г. Виенската опера отбелязва 150-годишен юбилей. Паметната дата е 25 май 1869 г., когато със спектакъл на “Дон Жуан“ от Моцарт официално е открита новопостроената сграда на Ринга в центъра на Виена, наречена тогава Дворцова опера. Тя е проектирана в стил  неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и  Едуард ван дер Нюл, а..

публикувано на 19.09.18 в 20:10