Дни на музиката в Балабановата къща – свежо присъствие в културния афиш на Пловдив

Балабановата къща в Пловдив

Звездното присъствие е вече традиция в "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив – няма да е изключение и предстоящото есенно издание на деветия поред фестивал. Артистичният директор Мила Павлова е привлякла изпълнители от България и Европа, които да сътворят пъстър калейдоскоп от интересни концерти в различни стилове.

Сред акцентите тази есен са гостуващите квартети "Паганини" от Италия и "Вектор" от Швейцария - единият съставен от оркестранти в Миланската Скала, а другият - в оркестър "Тонхале" - Цюрих. И в двата състава има и българско присъствие. За първи път фестивалната публика ще присъства на "Кабаре в Балабановата къща" - спектакъл на вокалната формация Bella Voce. След няколко различни превъплъщения на пловдивска сцена за първи път там солов рецитал ще изнесе изключителната пианистка Пламена Мангова, ще гостуват и блестящите български цигуларки с международна кариера Мила Георгиева и Лия Петрова. В станалите традиционни концерти с фолклорна насока този път гости на фестивала ще бъдат прочутите и атрактивни Бистришки баби.

Особено важно място в "Дните на музиката в Балабановата къща" тази есен има 110-годишнината от рождението на композитора Марин Големинов – колоритната му музика ще звучи точно на рождения му ден – 28 септември, изпълнена от струнен квартет "Големинов", духов квинтет "Пилекадоне", певицата Евгения Ралчева, пианистката Мария-Десислава Стойчева и Академичния народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев.

Фестивалът ще отбележи с концерт и 70-годишнината на проф. Ангел Станков – обичаният от публиката цигулар ще се представи в ансамбъл със своите колеги професори в Националната музикална академия Ростислав Йовчев, Анатоли Кръстев и Ясен Теодосиев.

За програмата на есенното издание на Деветия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" и за предвидените майсторски класове разказа артистичният директор Мила Павлова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
6-7 са изрисуваните електрически табла в центъра на Габрово, на които спират погледите си минувачите. Върху част от тях са пренесени илюстрации от книжката

Млади художници от Габрово творят върху електрически табла

Артистична акция на млади хора променя градския пейзаж на Габрово. Художници превръщат електрическите табла в цветни петна. 6-7 са изрисуваните електрически табла в центъра на Габрово, на които спират погледите си минувачите. Върху част от тях са пренесени илюстрации от книжката "Малкият принц" и са изписани посланията на Екзюпери. Млади..

публикувано на 10.11.18 в 18:32
Илона Иванова

"А сега накъде... младите в музиката" във Враца и Мездра

На 12 и 13 ноември български артисти и диригенти ще представят концерт спектакъла "А сега накъде... младите в Музиката" пред публика във Враца и Мездра. Младата певица Илона Иванова си е поставила амбициозната задача да покаже, че в България има млади хора, които се занимават с мюзикъл и оперета и могат да се привлекат още хора към този вид..

публикувано на 09.11.18 в 13:44
Пламен Карталов

Пет оперни, две балетни и четири детски премиери през новия сезон на Софийската опера и балет

Пет оперни, две балетни и четири детски премиери ще предложи на зрителите си през новия сезон Софийската опера и балет. Това съобщи директорът ѝ акад. Пламен Карталов. Карталов направи оценка на изминалата творческа година: "Сезон, който е едно предложение на предишния, изключително динамичен, интензивен и така да се каже – с много ярко..

публикувано на 08.11.18 в 18:02

Ritmos Negros - музикална симбиоза между африкански и перуански ритми с български привкус

Група  Ritmos Negros в състав музиканти от Перу, Испания и България излиза на последния си за тази година концерт в City Stage в подлеза на НДК тази вечер. Ritmos Negros изпълнява т радиционна афро-перуанска и креолска музика. Довечера ще прозвучат изпълнения от едноименния дебютен албум на групата. „Имаше един период, в който се чувствах на „вие“..

публикувано на 08.11.18 в 13:02

Фабиан Мюлер: За мен е важно да доближа хората до музиката ми

Симфоничният оркестър на БНР ще разкрие вълнуващи музикални светове в концертната си програма утре от 19.30 часа в зала „България“. Под палката на главния диригент Марк Кадин ще прозвучат произведения на Александър Райчев, Роберт Шуман и Антонин Дворжак. Концертът ще започне с произведение на един от ярките представители на съвременната българска..

публикувано на 08.11.18 в 12:21