САЩ са шестият по големина чуждестранен инвеститор в България

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС


Съединените щати са шестият по големина чуждестранен инвеститор в България. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика, направено по поръчка на Българо-американската търговска камара. В него се прави задълбочено изследване на инвестициите, а не както прави официалната методология на БНБ - по страна, откъдето средствата са инвестирани у нас.

Пет са основните бизнес сфери, в които инвестират у нас американските компании, обясни авторът на изследването Калоян Стайков:

"Преработваща промишленост, почти половината от американските инвестиции отиват там. На второ място - производство на електрическа енергия, 40%, на трето и четвърто място - създаване и разпространение на информационни и творчески продукти и търговия. На последно място - селското стопанство".

Около 28 000 души са заетите в американските инвестиции в селското стопанство, обясни изпълнителният директор на търговската камара Петър Иванов:

"Това е представлявало около един процент от цялата работна сила, но тези хора са високо платени, те работят за данъци и осигуровки, които винаги са платени".

Най-много от американските инвестиции са концентрирани в София.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фонд „Земеделие“ преведе 73 млн. лв. на 9429 фермери

Държавният фонд „Земеделие“ преведе 73 милиона лева на фермерите по схемата за отстъпка от акциза върху горивата, ползвани за земеделски нужди. Останалите 11 милиона лева, които се полагат на фермерите, ще бъдат изплатени в началото на 2019 г., уточняват от Фонда. Подпомагането е за 9429 земеделски стопани, като тази година размерът на..

публикувано на 12.12.18 в 21:08

Инж. Мирослав Мазнев: Подкрепяме всички проверки, които се правят по правилата

Камарата на строителите протестира срещу използването на бранша за политически цели. От "БСП за България" определиха днешните протести на строителите като атака на едрия капитал срещу опозицията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че строителите се използват, а БСП иска да има правила и свободна конкуренция в бранша. "Не беше..

обновено на 12.12.18 в 18:32

От 2019-а – нискотарифни полети до Варна от Париж, Берлин, Ливърпул

През последните три години трафикът на летищата във Варна и Бургас е увеличен с 50 процента, като този в морската столица е достигнал 60 процента ръст. Това съобщи главният изпълнителен директор на фирмата-концесионер на летищата Улрих Хеппе. Той допълни, че над 5,5 милиона пътници са обслужени през тази година на двата аеропорта, 2,26 милиона души са..

публикувано на 12.12.18 в 13:50

Проф. Васил Цанов: Оценката на жизнения стандарт у нас се понижава

В България оценката на жизнения стандарт се понижава както в сравнение с ЕС, така и в сравнение с другите страни над средното равнище, каза в интервю за "Хоризонт" проф. Васил Цанов. Той е един от авторите на изследването на Института за икономически изследвания при БАН, което показва, че България отново е на последно място по жизнен стандарт в..

обновено на 12.12.18 в 13:35
Калоян Стайков

Калоян Стайков за свободния пазар на ток: Няма реална конкуренция при производителите

Какво се случва на свободния пазар за електричество – мнение по този въпрос изрази в "12+3" икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. "Свободният пазар се отнася единствено за индустрията. Надеждата беше, че той ще намали злоупотребите. Това не се случва и не е изненадващо. Бизнесът е концентриран в три държавни компании, които..

обновено на 12.12.18 в 13:29