Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Кралското семейство отрича връзка с убийството

Ердоган: Убийството на Хашоги е планирано

Рияд отрича убийството да е било поръчано от висшето ръководство на страната

| обновено на 23.10.18 в 19:13
Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече днес убийството на Саудитския журналист „планирано предварително“ и "политическо".

В реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган описа с подробности как е било организирано убийството.

Той посочи, че Хашоги за първи път е влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 28 септември, за да получи документи за предстоящата си женитба.

Според данни на турските специални служби, цитирани от президента, на 1 октомври в Истанбул е пристигнала първата група от трима саудитци, които според полицията са участвали в убийството.

На 2 октомври, деня, в който Хашоги отново влиза в консулството и вече не излиза от него, пристигат още 12 саудитци.

Ердоган посочи, че всичките тези 15 саудитци се смятат за съпричастни към убийството.

„Хашоги беше не само гражданин на Саудитска Арабия, но и световноизвестен журналист. Турция има отговорността да разследва това убийство“, каза президентът.

Той добави, че журналистът е бил убит по особено жесток начин.

Ердоган поиска 18-те души, които са били отстранени от длъжностите си в Саудитска Арабия във връзка със случая, да бъдат изправени пред турски съд. По думите му всички - от извършителите до поръчителите, трябва да отговарят за действията си.

Хвърлянето на вината за убийството върху служителите на разузнавателните служби не удовлетворява нито нас, нито международната общност, подчерта Ердоган. Той обаче заяви, че не се съмнява в честността на саудитския крал Салман.

Турският държавен глава посочи, че група саудитци са пристигнали в деня преди убийството и са проучвали района на Белградските гори на север от Истанбул и крайбрежният град Ялова, на 90 км на юг от мегаполиса. Той изтъкна, че 15 души от саудитското разузнаване и съдебни медици са били сутринта в консулството в града. Под предлог за проверка, в деня на убийството персоналът е бил затворен в една стая.

Ето какви още въпроси зададе турският президент:

 „Тези 15 души защо са дошли в Истанбул в деня на убийството? Търсим отговор на този въпрос. По чия заповед тези хора са отишли там? Искаме отговор.  Защо сградата на генералното консулство не беше отворена за претърсване веднага, а с дни закъснение? Искаме отговор.“

Дипломатическият имунитет по силата на Виенската конвенция трябва да бъде сложен на масата за обсъждане, тъй като не бива да позволява подобни брутални убийства да се случват в консулства, смята Ердоган. Според него много важно е разследването да бъде проведено от неутрален и справедлив екип, поради което той призова за включване на разследващи от други страни.

В началото на речта си турският президент информира за посещенията си в Молдова, която Турция разглежда като неразделна част, и Унгария, където откри реставрираното тюрбе на Гюлбаба.

„Където и да е на Балканите и в Югоизточна Европа да стъпим, със същата сърдечност ни посрещат“, коментира той и отново посочи, че „физическите граници на Турция са нещо различно, а „духовните граници“ на страната са нещо съвсем отделно“. 

По-рано беше съобщено, че тялото на Хашоги е намерено в кладенец в резиденцията на саудитския консул в Истанбул.

Рияд призна, че журналистът, известен с критиките си към престолонаследника Мохамед бин Салман, е загинал в консулството, но отрича убийството да е било поръчано от висшето ръководство на страната.

Русия е чула позицията на саудитското кралско семейство, което отрича да е свързано с убийството на журналиста Джамал Хашоги, а останалото по случая е въпрос на разследване. Такъв коментар направи говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Европейският парламент единодушно осъди убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Убедително мнозинство евродепутати повтори призива да бъде спрян износът на оръжие за Рияд.

Престъплението срещу който и да било журналист, където и да е, е посегателство срещу свободата на изразяване и срещу нашите общества, срещу начина ни на живот и ценностите ни - срещу всеки от нас, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49