Спартак Дерменджиев се „сдобрява“ с морето

Художникът Спартак Дерменджиев откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“.
Снимка: Ани Петрова

В студиото на „Графити по въздуха“ гостува художникът Спартак Дерменджиев, който откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“.

"Преди време, когато станах на 50 години, а това е време за равносметка, установих, че на млади години винаги , когато съм бил на море, след това са се случвали неща, които променят живота ми, а през последните години, дори и да съм ходил на море,  нищо след това не се случва, нищо не се променя. Зачудих се защо. Тогава ми хрумна, че морето или ми е обидено, или се е изморило, защото всички искаме да получим от него сили, щастие, всички взимаме, грабим от него и то колкото и да е могъщо, вероятно се е изтощило.  Казах си – морето или ми е сърдито, или ме е забравило. Тогава реших да му върна жеста. А как може да върне жеста един художник? С изложба, разбира се", обясни Спартак Дерменджиев.

Скулпторът е известен в последните години със своите виртуални скулптури, които изработва на компютър с дясната си ръка. Тази зима обаче получава болки в дясното рамо и решава да се посвети на рисуване и работа с материал, тъй като е левичар и тогава морската тема отново привлича вниманието му.

Изложбата съдържа 14 скулптури от печена глина, керамични пана, триизмерна скулптура на тема морски вълни, няколко скулптури във формата на пясъчни кули, картини.

"Защо човек отива на море? Защото, независимо от това дали е малко дете или не, той строи пясъчни кули. Детето строи кули от пясък, а възрастният човек строи мислени пясъчни замъци. Някакво преживяване се опитваме да изградим, което да остане, идва вълна, разрушава замъка, идва ново поколение, което строи нови замъци и така - кръговрат", добави художникът.

Чуйте цялото интервю на Светлана Дичева със Спартак Дерменджиев от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се реновира изцяло

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" навършва 140 години от създаването си. По този повод в зала "История на книгата" ще бъдат изложени работещ макет на Гутенберговата преса и холограмна пирамида. Тържественото честване е насрочено за 10 и 30 часа. От 12 декември до Коледа всеки желаещ може да се регистрира безплатно, за да ползва..

обновено на 10.12.18 в 13:55

Гергана Димитрова: "Мовименто/Вариации" разказва за персонажи, обединени от темата за движението

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова „Мовименто/Вариации“ ще бъде представен тази вечер от 19.30 ч. в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс. През разказите на 5 авторки с различна националност, език и творчески опит „Мовименто“ осмисля миграционните процеси като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари,..

публикувано на 10.12.18 в 11:19

Навършват се 38 години от смъртта на Джон Ленън

На днешния 8 декември се навършват 38 години от смъртта на Джон Ленън. Бившият член на Битълс беше убит пред дома си в Ню Йорк от умопомрачения негов почитател Марк Дейвид Чапман. Извършителят остава на мястото и признава вината си пред съда. По-рано тази година съдът за десети път отказа да пусне Чапман под гаранция и той продължава да излежава..

публикувано на 08.12.18 в 18:46