Осветиха нов параклис на входа на град Рила

Град Рила
Снимка: svetimesta.com

Нов храм „Св. Йоан Рилски“ беше осветен на входа на гр.Рила. Той е дарение от жител на града и съпругата му,  испанка, които имат семеен бизнес, съобщиха от общината. Това е петият параклис в градчето с около 1200 жители, в което има и две черкви, едната от които е от 12 век и беше реставрирана наскоро. 

Новият параклис се намира в самото начало на пътя за гр. Рила и разкона за с. Смочево. Това е един от пътищата за Рилския манастир и се смята, че по него е преминал Рилският отшелник, преди да се засели високо в планината, където по-късно е съграден манастира. 


Параклисът е готова 14-тонна стоманобетонна конструкция с притвор, с куполовиден покрив и камбанария. Подът му е изработен от естествен камък, а дървената дограма е с цветно стъкло. Кръстът и камбаната са изработени от масивен месинг и са подарък от производителя. Целият параклис е изработен от най-добрите майстори от Солун, Гърция. Той е в частен имот на дарителя край Рила.  Мястото е облагородено, като е поставена красива чешма,изграден е навес, с пътеки, засадени са и дръвчета.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33