Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Петков: Възможно е с разследването в ДАБЧ да не се търси истината, а да бъдат държани политически фигури в зависимост

Снимка: БГНЕС


Първата проверка от Върховна административна прокуратура за търговия с документи за българско гражданство беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Петко Петков – бивш заместник-министър на правосъдието, в чиито ресор е попадала грижата за българските граждани и българското гражданство в две правителства - служебното на Георги Близнашки и Борисов-2. Според него през онзи период не е имало политическа воля разследването да бъде доведено до край. Проверката от 2014-а година е показвала, че хора са придобивали удостоверения за български произход без да имат такъв, обясни той и даде пример с арабски жител.

„По идея на закона, това удостоверение е достатъчно, за да получиш българско гражданство. Факт е обаче, че много удостовереня, към онзи момент а вероятно и след това, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а единствено, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „Аз съм от български произход“, което означава, че така се отваря вратата за много лица, които нямат право да получат българско гражданство по облекчен ред, да го направятa“.

Петков обясни, че няма доказателства, но според него вероятният извод е, че „корупцията остава единственото възможно обяснение“. Акцията в ДАБЧ сега се провежда в непосредствено преди поредния европейски мониторингов доклад, който чакаме на 13-ти ноември, но и съвпада със събития на политическата сцена, изтъкна той:

„Можем да открием съвсем други подбуди от тези да се разкрие една корупционна схема. Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от Обединените патриоти, е най-възможния балансьор, а всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост“.

Петков си спомни, че през 2014-а много кандидати за българско гражданство, са оставяли като адрес за конткати в страната този на централата на ВМРО в София. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикатът на българските нефтохимици с дарителска акция за библиотеки

Синдикатът на българските нефтохимици започва поредната си благотворителна инициатива за дарения на книги попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови издания. До 22 септември в различни градове в страната ще работят по график събирателни пунктове, които ще приемат книжни дарения от граждани на детска, юношеска, художествена и..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, продължи 8 дни. Обхвана над 60..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Разпределението на ресорите в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия. Правителството избира номинациите на България за еврокомисар Президентът призова..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят в централната част на палестинската територия от 6,00 ч сутринта до 3 следобед. През следващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното денонощие руснаците са активизирали действията си в района на Купянск в Харковска област и Курахово в..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за напрежението в ДПС и имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за БНР Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията, във връзка със..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за поразяване на цели в Русия с..

публикувано на 30.08.24 в 07:44