Обсъждането на промените в НК в правната комисия се отлага за четвъртък

| обновено на 07.11.18 в 11:47
Снимка: БГНЕС

Заради предстоящото обсъждане на Държавния бюджет, обсъждането на промените в Наказателния кодекс от правната комисия се отлага за четвъртък.

На заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще представи мотивите за промените, свързани с борбата срещу домашното насилие. Измененията предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Предвидено е тормозът извън семейството да се наказва със затвор до една година или пробация. Законопроектът е свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, както и мъжете - жертви на домашно насилие, поясни Караянчева, която е водещ вносител на промените. Законопроектът е свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, както и мъжете - жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, пояснява председателят на парламента Цвета Караянчева, която е водещ вносител на промените:

"Поехме ангажимент да внесем и да криминализираме определени деяния. Има такова деяние психическото насилие, преследването, имаме промени в посока на това, ако насилникът е пуснат по рано от затвора или отпуска, лицето, което е насилвано да бъде уведомено, за да може да предприеме мерки."
Целта на законопроекта е да бъде създадена цялостна система за промяна в наказателното право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и последващо наказание. Широкото обсъждане се организира съвместно от Комисията по правни въпроси и Министерството на правосъдието. Очаква се становища по измененията да представят правосъдният министър Цецка Цачева и представители на съдебната власт.