Искра Баева: Октомврийската революция създаде нужната алтернатива на капитализма

Снимка: Мария Христова

Постиженията на западните социални държави нямаше да са възможни без Октомврийската революция в Русия и създадената от нея алтернатива на капитализма, каквато представляваше СССР. Такова мнение изрази в предаването „12+3“ историкът проф. Искра Баева по повод 101-вата годишнина от 7 ноември 1917, когато болшевиките взимат властта в Русия. 

„Като всяка голяма Революция, Октомврийската оставя своите последствия и поуки за бъдещето. Не бива да забравяме, че Октомврийската революция е опит за изграждане на социално справедлив свят с методи, които не могат да го осигурят. Насилието дава своите отровни плодове и унищожава и най-светлите идеи“, смята Баева.

„Октомврийската революция създава алтернатива на господстващата капиталистическа система, която я кара да се съобрази със социалните постижения или поне със социалната пропаганда на СССР“, допълва историкът.

Според нея след събитията в края на 80-те и началото на 90-те изчезва конкуренцията на международната сцена, с което се връщат и „старите порядки“ на капитализма.


„Винаги за човечеството е добре да има алтернативи, които се борят, и в тази борба успяват да реализират поне някакви човешки цели“, заяви Баева.

Според нея самата Октомврийска революция има по-голяма цел от взимането на властта в Русия.

„Болшевиките и Ленин взимат властта с определена цел – да реализират идеите на Маркс. Но самият Ленин не смята, че това може да стане в условията на социално изостаналата Русия, а иска това да събуди революция там, където тя трябва може да стане – в развитите Западни държави“, разказа Баева.

По-късно Ленин се опитва да се върне към определени капиталистически практики чрез неговата Нова икономическа политика в рамките на СССР, но този курс е прекъснат от Сталин.

Целият разговор с Искра Баева по повод годишнината от Октомврийската революция можете да чуете в прикачения файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички пътища в Община Враца са обработени срещу заледяване

Всички улици и пътища в Община Враца са почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка във Враца и в околните населени места достигна сутринта 20 сантиметра. С 9 специализирани машини на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство", са разпръснати 100 тона сол срещу..

публикувано на 19.11.18 в 18:35

Глоби за пропуските при почистване на пешеходните зони от сняг в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански ще наложи финансови глоби за пропуските в работата на фирмите по снегопочистването на пешеходните зони. Общинската фирма “Паркстрой“ продължава отстраняването на клони в резултат на падналия сняг. На фирмите, ангажирани със снегопочистването, няма да се плаща за несвършена работа. Така коментира кметът на..

публикувано на 19.11.18 в 18:28
Красимир Вълчев

Вдигат сумата за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа

От 4000 на 6000 лева се очаква да се вдигне годишната сума за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа от следващата година. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Допълнителните средства ще позволят увеличение на парите, които центровете разходват за храна, транспорт и заплати на специалистите, работещи в..

публикувано на 19.11.18 в 18:03
Д-р Иван Маджаров

БЛС: Новият Закон за бюджета на НЗОК да гарантира невъзможността да се прехвърлят средства от перо в перо

Българският лекарски съюз настоява в Закона за бюджета на Здравната каса изрично да бъде вписано, че не може да се прехвърлят средства от едно перо в друго. Това стана ясно след първите преговори по параметрите на Националния рамков договор за 2019 година между Национална здравоосигурителна каса и Българския лекарски съюз. В новите предложения..

публикувано на 19.11.18 в 17:41
Атанас Камбитов

Ат. Камбитов: Данъците на стари коли в Благоевград няма да се вдигнат

Данъкът на старите автомобили в Благоевград няма да се променя, а на новите леко ще намалее. Това обяви на брифинг кметът на Общината Атанас Камбитов. Преди две години Община Благоевград увеличи почти двойно ниските ставки на данъка върху моторни превозни средства. Така най-масовият от 10 лева стана 20 лева. Сега, въпреки че законът го..

публикувано на 19.11.18 в 17:28