МВФ преразгледа към понижение прогнозата си за икономическия растеж в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към понижение своята прогнозата за икономическия растеж в Европа през 2018-а и 2019 година, съответно  2,3 и 1,9 на сто, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Вътрешното търсене, подкрепяно от по-солидната заетост и по-високите заплати, остава силен фактор за растежа на европейските икономики, изтъква МВФ в разпространен днес доклад.

Европейските икономики обаче са били изправени пред отслабващо световно търсене, по-високи цени на петрола и търговско напрежение.

МВФ очаква растеж от 2,3 на сто през 2018 година в Европа спрямо прогнозираните миналата година 2,8 на сто. За догодина очакванията са покачването на БВП да бъде 1,9 на сто.

В майските си икономически прогнози фондът прогнозира растеж от 2,6 на сто през тази и 2,3 на сто идната година.

Според МВФ краткосрочните рискове са свързани най-вече с "ескалиращото търговско напрежение". В средносрочен план се очаква растежът да се забави поради отлагането на фискални корекции и структурни реформи.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение може да доведе до високи търговски и нетърговски бариери, които също ще окажат натиск върху растежа, предупреждава МВФ. Нетърговските бариери включват лицензиране на вноса и правила за произход.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Драганов

Румен Драганов: Очаква се поскъпване на хотелите в зимните курорти

Очакванията за туристическия сезон са нормални. Миналата година имахме европредседателство и оттам имаше около 30 000 допълнителни посещения. Тази година нямаме  и няма как да кажем, че ще имаме някакъв ръст. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Той припомни, че заради..

публикувано на 19.11.18 в 16:58

Отличиха енергийни скаути

Германо-Българската индустриално-търговска камара награди участниците с най-добри проекти след обучение за енергийни скаути.  През 2018 година  на семинари в Пловдив и София са обучени 29 енергийни скаути от 11 фирми.   Бъдещите енергийни скаути са се запознали с енергийните разходи в конвенционална и пасивна сграда, разглеждани са..

публикувано на 19.11.18 в 16:29
Владислав Панев

Владислав Панев: Износът спада и това вещае сериозни проблеми за България

Комфортният за България период на глобален икономически растеж вероятно е към своя край и вече има прекалено много данни за това, твърди в анализ съпредседателят на „Зелените“ Владислав Панев.  За предаването „12+3“ по “Хоризонт“ той поясни: „В глобален мащаб се вижда, че като че ли следващата криза идва. Дали ще се случи през 2019-а или..

публикувано на 19.11.18 в 14:16

Главният изпълнителен директор на "Нисан мотър" е арестуван

Карлос Гон - един от директорите на "Нисан - Рено", е арестуван, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на японски медии. Световните агенции съобщават, че Гон не е декларирал всичките си доходи и ще бъде освободен от поста. Гон е главен изпълнителен директор на "Нисан мотър" и отговаря за обединението "Рено - Нисан - Мицубиши". Борсите веднага..

публикувано на 19.11.18 в 13:05

Над два пъти повече са чуждите работници у нас от началото на годината

Има над два пъти увеличение на броя на чуждите работници в България от началото на годината до края на месец октомври в сравнение със същия период на миналата година. Това показва изготвена за „Хоризонт“ справка от Агенцията по заетостта. От началото на 2018-а до 30 октомври 2018-а година е даден достъп до пазара на труда у нас на общо 9719..

публикувано на 19.11.18 в 12:17