Жители на Чепеларе протестират в София срещу закриването на районната прокуратура в града

| обновено на 09.11.18 в 12:25
Снимка: БГНЕС

Жители на Чепеларе протестират в София срещу решението за закриване на Районната прокуратура в града. След като два пъти те блокираха пътища в района, днес са пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) под звуците на родопска музика и гайди. Във ВСС обаче малцина са съдебните кадровици и няма индикация, че някой от тях ще се срещне с протестиращите.

Хората излизат срещу решението от 1-ви януари догодина районните прокуратури в Чепеларе и в 10 други града, в които обаче протести няма, да бъдат закрити и да станат териториални отделения към най близките окръжни градове. Според тях така ще бъде блокиран туризмът в Чепеларе и питат какво още държавата възнамерява да закрие. Притеснението им е, че тази „реформа“ ще доведе и до намаляване на броя на съдиите, на полицаите в града. Те искат решението да бъде отменено, като е подадена и жалба във ВАС, откъдето все още няма реакция. Дори тази реформа да стане факт от догодина, те смятат да продължат с протестите си, дори да стигнат до Брюксел.

На два пъти хората от Чепеларе протестираха срещу закриването на прокуратурата в града с временни блокади на главния път Смолян - Пловдив.

Според решението на Висшия съдебен съвет ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.