Тръмп предприе мерки за ограничаване на молбите за убежище в САЩ, подавани от мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на американския президент Доналд Тръмп предприе значителна стъпка за ограничаване на молбите за убежище от мигранти чрез регулация, според която хора, влезли незаконно в САЩ през южната граница, няма да имат право на убежище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След като планът влезе изцяло в сила, което се очаква да стане през следващите дни, мигрантите ще имат право да искат убежище, само ако са влезли в САЩ през официалните входни точки.

"Това, което се опитваме да направим, е да канализираме молбите за убежище през входните точки, където има повече ресурси, капацитет и служители за експедитивно и ефикасно обработване на молбите", обясни на брифинг с журналисти представител на администрацията.

"Системата ни за предоставяне на убежище се огъва под прекалено многото необосновани молби за убежище от чужденци, това натоварва прекомерно капацитета ни и ни пречи да предоставим бързо убежище на онези, които наистина го заслужават", посочи министерството на вътрешната сигурност, цитирано от Франс прес.

Съгласно имиграционните ни закони президентът има всички правомощия да преустанови или ограничи влизането на чужденци в САЩ, ако сметне, че това е от национален интерес, се казва в комюникето на министерството.

Това решение заплашва да предизвика юридическа битка, отбелязва АФП.

Влиятелният Американски съюз за граждански свободи (ACLU) реагира незабавно. "Американският закон изрично позволява на хората да искат убежище, независимо дали са влезли по официалните канали или не, заяви в комюнике Омар Джадуат от съюза.

"Незаконно е да се заобикаля този принцип чрез дадена агенция или указ", подчерта той.

Миналата седмица в декларация за имиграцията малко пред междинните избори президентът Тръмп обяви, че ще подпише указ по въпроса.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирландското правителство обсъжда какво предстои във връзка с Брекзит

Ирландското правителство ще се събере тази сутрин, за да обсъди какво предстои във връзка с Брекзит, съобщи Ройтерс. Според информационната агенция, която цитира висопокопставен дипломат, европейските лидери могат да се съберат извънредно по темата на 25 ноември. Подробности по сделката още не са потвърдени, но, по неофициална информация, Лондон се е..

публикувано на 14.11.18 в 07:11

ЕП препоръчва нови правила за телекомуникации за ограничаване на цените на разговорите в ЕС

Евродепутатите ще гласуват днес резолюция, с която ще бъдат препоръчани нови правила за телекомуникации с цел  ограничаване на цените на разговорите в Общността. С документа ще се настоява и за въвеждането на високоскоростни 5G мрежи и създаване на система за предупреждение за извънредни ситуации.  Новото законодателство ще ограничи от 15-и май 2019..

публикувано на 14.11.18 в 07:09

Министрите от правителството на Тереза Мей ще обсъдят проектоспоразумението за Брекзит

Министрите от правителството на Тереза Мей ще обсъдят днес, от 17 ч. българско време, проектоспоразумението за Брекзит. Текстът бе договорен вчера от двете преговарящи страни в Брюксел. Реакциите на сделката в британския политически елит са твърде разнопосочни, а очакванията да бъде одобрена в парламента не са големи.

публикувано на 14.11.18 в 07:06

Евродепутатите ще гласуват преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет

Евродепутатите ще гласуват днес преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет за периода 2021-2027 година. Очаква се те да настояват за повече пари за младите, за научни изследвания, за растеж и заетост както и за борба с климатичните промени. По процедура, бюджетът се приема от Съвета на Евросъюза с единодушие след консултация с Европейския..

публикувано на 14.11.18 в 07:05

Министерския съвет ще разгледа решение за откриване на граничния пункт Крушари-Добромир

На редовното си заседание Министерския съвет ще разгледа решение за откриване на граничния пункт по границата ни с Румъния Крушари-Добромир. Новият пункт до село Северняк, област Добрич, по споразумение с румънската страна, ще работи от 8 сутринта до 20 часа вечерта и през него ще преминават автомобили с тегло до 3,5 тона. Правителството ще осигури..

публикувано на 14.11.18 в 07:00