Димитър Делчев: Предсрочни избори ще има

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

Десните хора трябва да обединят своите ресурси, желание и обща работа и да оставят на заден план егото и желанието да надделеят над другарчето. Това заяви в предаването „Преди всички“ Димитър Делчев, председател на Движение „България на гражданите“.

„В Движение „България на гражданите“ обсъждахме необходимостта от широко обединение на демократично мислещите хора, което да се противопостави на модела на управление, който в момента царува в България. Тази система по-скоро ограбва хората, отколкото да работи за българските граждани. За да има алтернатива и друг начин на управление, който да е демократичен и който дава на хората, а не да взима от тях постоянно и да ги разпределя под формата на бонуси, а да повиши заплатите, без да води до повишаване на сметките на тока – това трябва да се изработи и то трябва да е чрез последователна работа. Широко дясно демократично обединение е такава възможност за България, за да излезе от дупката“.

Според Делчев до края на годината трябва да има яснота и хората трябва да видят алтернативата, за която ще гласуват. По-важното обаче е да се изгради нещо, което е достатъчно устойчиво, за да се яви на пълен цикъл от избори и да не се разпадне после заради дрязги и лични противопоставяния, категоричен е той.

Димитър Делчев коментира и бюджета за следващата година. Той подчерта, че в него няма предвидени пари за машинно и електронно дистанционно гласуване. По думите му, проблемът е в саботажа на държавата срещу електронното и машинното гласуване:

„Очевидно държавата застава отново срещу народа си, срещу закона си, застава и срещу решението на съда, което я задължава да има машинно гласуване, правейки един бюджет, в който тази тема сякаш отсъства. Те не искат тези 2 млн. души, които са извън България, да гласуват, защото се страхуват, че резултатът няма да го харесат. Смятаме да сезираме всички компетентни органи с този проблем. Ще сезираме и омбудсмана, и президента. Ние ще отстоим включването на машинното и дистанционното електронно гласуване и през бюджета“.

Протестите срещу управлението са справедливи, категоричен е Делчев. Той смята, че предсрочни избори ще има. Отговорността за съсипията във всички сектори в страната е на премиера Борисов, добави още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33