Любомир Авджийски: Тоталитарният законопроект за вероизповеданията трябва да бъде оттеглен изцяло

Адвокат Любомир Авджийски
Снимка: БНР, архив

Тоталитарният законопроект за вероизповеданията трябва да бъде оттеглен изцяло, заяви днес пред БНР адвокат Любомир Авджийски в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“:

"Идеологията му е сбъркана, тя е човеконенавистна, ненавистна на всичко чуждо, а се представят цели и мотиви - борба с тероризма. Нищо такова не се вижда в законопроекта, никаква борба с тероризма няма там. С тероризма като насилие може да се бори Наказателно-процесуалният кодекс, Наказателният кодекс, институции като ДАНС, полицията, прокуратурата, съдилищата, но не и Дирекция по вероизповеданията, която да се превръща в полицейски орган."

„Ако това, което те казват, че ще оттеглят се случи, за мен то не е достатъчно“, каза адвокат Авджийски, коментирайки разбирателството между ГЕРБ и ДПС за оттегляне на някои текстове. Според него ако от законопроекта отпаднат радикалните и тоталитарни текстове, от него нищо няма да остане. Като пример той даде ограничението малолетни и непълнолетни да не могат да участват в богослужения, освен с изричното писмено съгласие на родителите.

„Това, че някой е обещал да оттегли като предложения, защото се е сетил, че може би не са достатъчно адекватни, може да се коментира, но не е официалната тема, а приетият на първо четене законопроект“, каза  Авджийски.

Според него хората, които са писали законопроектите в първоначалния вариант – на БСП, на ГЕРБ и на „Обединени патриоти“, не са чели Конституцията, нито Библията или Корана.

„Самият факт, че се приема ограничение да не може да се проповядва другаде, освен в сгради, предназначени за религиозна дейност и са регистрирани в Дирекцията по вероизповеданията… означава, че основната проповед в Библията – тази на планината, която е крайъгълен камък на цялото християнство, нямаше как да се случи“.  

Той каза, че ако се следва тази законодателна логика, до III век нямаше как да се случи цялата религиозна дейност на християните, а и на мюсюлманите по-късно.

„Как нямаше един народен представител да им каже, че това са обидни за всеки свободен гражданин предложения“.

„Ако вярата и религията не са важни, то поне да са важни Конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека, които ясно казват, че свободата на убежденията, свободата на словото, свободата на събранията не могат да бъдат ограничавани. И на първо място трябва да бъдат прилагани в правото на религиозна свобода“, каза адвокат Авджийски.

„Ограничения има и за даренията, не може да има дарения за религиозни вероизповедания, с които да се плащат заплати на свещенослужителите. Което означава, че католическата църква, еврейската общност и други църкви трябва веднага да затворят врати, тъй като по-голямата част от техните служители не са български граждани. Друго ограничение е свещенослужители могат да бъдат само български граждани. Т.е., да изгоним няколко от световните религии от България“.

Според него хората, предложили това, не си дават сметка, че щом ние третираме така тези религии, и ако предложенията бъдат приложени в чужбина спрямо нас, то българските православни църкви там трябва да затворят.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33