Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири часа дебати за смяната на Валери Симеонов с Марияна Николова

| обновено на 21.11.18 в 12:55
Марияна Николова (в средата), която е предложена от правителството на мястото на Валери Симеонов като вицепремиер, в пленарната зала на парламента.
Снимка: БГНЕС

В отсъствието на вицепремиера Валери Симеонов Народното събрание обсъжда решението на Министерския съвет за освобождаването му от поста заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и избора на предложената за негов заместник Марияна Николова.

Заради спорове по процедурни въпроси гласуването на решението за персонални промени в кабинета се забави.

Заседанието в пленарна зала бе продължено след кратко прекъсване за извънреден Председателски съвет заради продължителни спорове дали председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ е ощетил левицата в искането им за изказване по проекта на решение за персонални промени в Министерски съвет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро възрази, че премиерът Бойко Борисов не е дошъл лично да представи решението си и кандидатурата на заместника на Симеонов - Марияна Николова. Номинацията бе представена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, един от лидерите на коалиция „Обединени патриоти“.

„Днес получихте доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език“, каза Нинова и продължи: „Вицепремиер, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца“.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов реагира на коментара на Нинова така:

„В какво ги обвинявате тези наши министри?! Били са ми колеги, не е честно да говорите така популистки. Първо си правихте някакви снимки, а сега хвърляте всички олигарси на гърба на ГЕРБ. Кажете поне едно име…“

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" също възрази на социалистите, като припомни:

"Вие четири пъти управлявахте държавата и в тези четири пъти превръщахте Българския парламент в крепост - метални съоръжения, метални огради".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази надежда, че „Атака“ ще подкрепи с гласуване в зала номинираната за вицепремиер Марияна Николова, въпреки че лидерът Волен Сидеров не е подписал предложението.

„Не бих могъл да кажа, смятам, че поне по гласуванията, които имахме в днешния ден, имахме пълно съгласие по всички теми, които бяха подложени на гласуване. Надявам се, и днес си говорихме с Волен Сидеров, предстоящите дни, какво трябва да се случва и какви са ни важните приоритети за законодателството“.

По-рано от БСП единствени взеха отношение по гласуването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. От ДПС поискаха разделно гласуване на решението на Министерски съвет за оставката и одобрението на новата кандидатура, но то не беше подкрепено от мнозинството. Рамадан Аталай от ДПС се противопостави на кандидатурата на Мариана Николова:

"Поради каква причина, след като Валери Симеонов си отива от порочно заченатото управление, защо предлагаме началник-кабинета за вицепремиер?"

Преди началото на заседанието в пленарна зала парламентарната група на „Обединени патриоти“ се събра на среща, на която бе и предложената за вицепремиер Марияна Николова, за да се запознаят с нея депутатите.

Неяснотата около гласуването на кандидатурата ѝ идва от „Атака“, която не е обявила дали ще подкрепи Николова. Лидерът на партията Волен Сидеров не е подписал решението на коалицията за номинацията на Николова, научи „Хоризонт“.

Допълнителна неяснота внася това, че кандидатурата на Марияна Николова не е била подкрепена единодушно от депутатите от НФСБ. Тя е номинация на Симеонов, а само Валентин Касабов е застанал зад нея. Останалите депутати от НФСБ предложили да се издигне политическа фигура и тяхното предложение било Данчо Хаджиев, който е зам.-председател на партията.

Депутатът от ВМРО Емил Димитров, каза пред „Хоризонт“, че ВМРО и НФСБ ще подкрепят предложената кандидатурата за вицепремиер.

В разгара на дебатите от ГЕРБ се противопоставиха на призивите на БСП за оставка на цялото правителство. Тома Биков подчерта: "Ние представляваме тези милион и половина и точно затова ние няма да подадем оставка. Няма да подадем оставка, защото сме поели ангажимент към тези хора".

Марияна Николова е досегашният началник на кабинета на вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов. Тя е юрист по образование, с опит в публичния сектор.

До решението да поеме поста на Симеонов се стигна след вчерашното близо шестчасово заседание на малката коалиция „Обединени патриоти“. Очаква се след гласуваната оставка вицепремиерът Валери Симеонов да се върне в Народното събрание като депутат на мястото на Миглена Александрова от квотата на „Атака“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52