Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата президентка на Грузия не иска да работи в двореца на Саакашвили

Президентският дворец в Тбилиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саломе Зурабишвили, която спечели президентските избори в Грузия, не желае да работи в президентския дворец „Авлабари“ в центъра на столицата Тбилиси, съобщава Rustavi 2. Дворецът беше построен по времето на президента Михаил Саакашвили, който в момента живее в изгнание и е обвиняван в корупция и други престъпления.

Зурабишвили, която победи на втория тур на изборите с 59, 52 % от гласовете, заяви, че произхожда от благородническото семейство Орбелиани и иска да работи в сградата, построена в началото на ХХ век на мястото на дворец, принадлежал на нейните предци.

„Освен това, тази сграда има и по-европейски вид“, коментира новата президентка.

Зурабашвили е първата жена – президент на Грузия и ще бъде последният, избиран пряко. След 2024 президентът ще бъде избиран непряко от специална избирателна колегия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Саломе Зурабишвили

Жена избрана за първи път за президент на Грузия

Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия „Грузинска мечта“, печели балотажа за президент на Грузия с 59,52,% от получените гласове, съобщи днес Централната избирателната комисия след преброяване на всички бюлетини, предаде АФП. За..

обновено на 29.11.18 в 10:24
Грузинското знаме

Грузия днес избира президент

Над 3 600 избирателни секции бяха отворени в Грузия за гласуване във втория тур на президентските избори. Жителите на страната ще гласуват за един от двамата кандидати - подкрепяният от управляващата партия Грузинска мечта Саломе Зурабишвили и..

публикувано на 28.11.18 в 10:46
Саломе Зурабишвили

Саломе Зурабишвили печели първия кръг на президентските избори в Грузия

В Грузия ще има втори на президентските избори, след като вчера никой от кандидатите не получи над 50 на сто от гласовете, съобщи Централната избирателна комисия, предаде БТА. Резултатите след преброяването в 98 процента от секциите сочат, че..

обновено на 29.10.18 в 08:02

Независимият кандидат за президент Саломе Зурабишвили води на вота в Грузия

Нито един от кандидатите за президент на Грузия не успя да събере необходимите гласове на провелия се вчера първи тур на изборите за държавен глава на страната. След обработка на 33 процента от протоколите от избирателните секции, независимият..

обновено на 29.10.18 в 03:55

Гражданите на Грузия избират днес президент за последен път чрез пряко гласуване

Гражданите на Грузия ще избират днес президент за последен път чрез пряко гласуване. От 2024 година, съгласно приета през март редакция на конституцията, държавния глава ще определя избирателна колегия от 300 делегати - 150 депутати и също толкова..

публикувано на 28.10.18 в 09:19
Зураб Джапаридзе раздава марихуана в Тбилиси.

Кандидат-президент в Грузия беше арестуван за раздаване на марихуана

Кандидатът за президент от опозиционната партия „Гирчи“ в Грузия бе задържан, след като раздал три цигари с марихуана по време на събитие за легализирането ѝ в столицата Тбилиси. Зураб Джапаридзе нарече действията си „акт на гражданско..

публикувано на 21.10.18 в 03:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две жертви на тежка катастрофа на АМ "Струма"

63-годишна жена и 8-годишно момиченце са загинали тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Струма“ край Бобошево. По непотвърдена официално информация са се ударили микробус и автомобил.  Четирима са били пострадалите, които са..

публикувано на 22.07.24 в 09:31

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение..

публикувано на 22.07.24 в 08:40
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Партийната криза е предпоставка за политическата

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". " Твърде..

публикувано на 22.07.24 в 08:27
Протест срещу туризма в Испания.

Хиляди на протест срещу прекомерния туризъм в Палма де Майорка

Хиляди хора протестираха в Палма де Майорка срещу прекомерния туризъм. Това е втората голяма демонстрация на Майорка след протеста в края на май, който събра 10 хиляди души в столицата на Балеарските острови. Участниците в демонстрацията в Палма..

публикувано на 22.07.24 в 08:20