Мария Георгиева: Криптираните данни имат огромно приложение

Мария Георгиева
Снимка: Личен архив

От тази седмица „Хоризонт“ дава трибуна на млади специалисти, които работят в областта на компютърните науки. Първият гост в поредицата "Разкодирано" е Мария Георгиева, която работи във Франция и Швейцария. 

От 15 години Мария Георгиева разкрива тайните на криптираните данни. Във Франция те доктор по алгоритми и криптография. Работи в северния френски град Кан (различен от курорта Кан). Мария е и асистент-изследовател в лаборатория по математика към Политехническия университет в Лозана, Швейцария. 

Любовта й към математиката започва още в пети клас. А фондацията на спечелилия приза Будител на 2018-та година проф. Минко Балкански й дава старта във Франция.

Евклидови решетки, намиране на бази с къси и почти ортогонални вектори, хомоморфна криптография - така изглежда ежедневието на Мария Георгиева. Тя смята, че работата й ще има сериозни приложения в бъдеще. Облачните системи, електронното гласуване, работа с медицински данни, криптирането на банкови карти, машинно обучение, изкуствен интелект - във всички тези сфери има нужда от запазване на поверителността на информацията.

Хомоморфната криптография е на етап изследователска дейност, разказва д-р Мария Георгиева. Все още няма готови продукти на пазара, а причината е, че процесът е бавен. Георгиева вече има има вече осем патентни предложения извън България в областта на криптографията и информационната сигурност. 

Д-р Мария Георгиева стига и до отличието „Джон Атанасов“. По пътя към успеха, казва тя, е много важно да има кой да те подкрепи. 

Школата по криптография, която организира всяка година, цели да популяризира криптографията сред младите в България. Ежегодно се канят лектори от Европа. 

"Идеята сега в новата ни фирма е да отворим и клон в България. В новите технологии затваряйки се в една държава много би ни ограничило. Не мога да кажа, че бих останала във Франция или в Швейцария. Европа е едно цяло и ние сме навсякъде", коментира Мария Георгиева. 

Още за историята на Мария Георгиева слушайте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33