Българска музика "на бис" в южнокорейското турне на Радиооркестъра

Радиооркестърът в Lotte Concert Hall - Сеул
Снимка: Посолство на България в Република Корея

Симфоничният оркестър на Българското национално радио, воден от главния си диригент Марк Кадин, изнесе четири концерта в различни градове на Южна Корея - Мокпо, Дегу и Сеул.

Изключителен успех постигнаха българските музиканти, викани по няколко пъти на бис всяка вечер. А след популярните по цял свят произведения на Чайковски, Рахманинов, Дворжак и други автори, радиосимфониците изпълняваха на бис и "Ръченица" от "Тракийски танци" на Петко Стайнов.


"Това беше голям, изключителен успех! Мисля, че беше интересно за корейската публика и може би за първи път в живота си тези хора чуваха тази "Ръченица" - сподели диригентът Марк Кадин и добави, че е щастлив и горд с осъществяването на това турне в толкова далечна държава, защото е важно за съставите на БНР да пътуват.

Веднага след завръщането си у дома Радиооркестърът и маестро Кадин започнаха подготовка за поредния концерт от 70-ия сезон, наречен "Руски валс". Билетите за него вече са разпродадени, а хората, които не са успели да си осигурят място в зала "България" на 7 декември от 19.30 часа, могат да се възползват от прякото излъчване по интернет радио "Бинар".

Чуйте цялото интервю с маестро Марк Кадин в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Инициативен комитет представя Националния календар за честванията на Годината на Панчо Владигеров

Национален календар за Годината на Панчо Владигеров

Представители на някои от най-важните и активно работещи български музикални и образователни институции се събраха, за да представят национална програма за честванията на 120-годишнината от рождението на българския класик Панчо Владигеров. Календарът набъбва с всеки изминал ден и определено няма да бъде концентриран само около рождената..

публикувано на 14.12.18 в 18:18

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05

Любомир Кутин: Аргументацията за съкращенията в Благоевградската камерна опера не е добра

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да..

публикувано на 13.12.18 в 17:37