България изостава по редица показатели за развитието на иновационния потенциал

Румен Радев: Разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските

| обновено на 06.12.18 в 17:07
Снимка: БТА

България изостава на равнището от 2010 година по редица показатели за състоянието и развитието на иновационния потенциал. Разходите за научноизследователска развойна дейност спадат под 1% от Брутния вътрешен продукт. С 3% намалява и персоналът, зает с научни изследвания. Това показват данните от тазгодишния анализ в доклада "Иновации.бг" на Националния иновационен форум. По време на събитието президентът Румен Радев изтъкна слабия ангажимент от страна на държавата по отношение финансирането на иновациите у нас. 

"Иновациите са най-ефективният инструмент за икономически растеж, но разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските", допълни Радев.

"Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата – такова, каквото трябва да бъде. Тази дейност се финансира основно от бизнеса и чужди инвеститори, което автоматично ни поставя в някаква зависимост от тях". 

"Страната ни има интелектуалния капацитет, има традиции и постижения, които трябва да използва, за да догони водещите европейски държави", заяви Огнян Шентов, председател на фондация "Приложни изследвания и комуникации": 

"Интелигентна специализация ще си остане условен инструмент за подпомагане на иновациите в България от Европейската комисия след 2021 година, но ние може да имаме пробив в българската икономика, който да изведе страната до равнището на растеж на страните от Централна Европа и от Балтийските страни само ако имаме сериозен ангажимент също и на българската държава".

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33