Александър Иванов: Да си програмист не е дарба, с която човек се ражда

Не всичко в IT сферата е свързано с технологиите, придобивайки опит, откриваш в нея и философски черти, казва първокурсникът, отличен с награда "Джон Атанасов"

Александър Иванов
Снимка: Личен архив

Всеки може да бъде успешен програмист, това не е някакъв дар, с който човек се ражда, казва първокурсникът от Факултета по математика и информатика в София Александър Иванов, чиято работа му донесе отличие „Джон Атанасов“. 

Рано или късно, като се развиваш в тази сфера, откриваш и философски черти в нея, смята Александър. Защото нещата, "за да бъдат направени добре технически – те трябва да се осмислят добре. Това не го осъзнаваш, когато започнеш да се занимаваш.“ 

Не всичко в тази сфера е свързано с технологиите. Важни са и т.нар. soft skills, уменията, които не са технически, допълва той. „Някакъв продукт освен че трябва да се направи, той трябва да се продаде, да се презентира, да се представи.“

Засега, първокурсникът от Плевен е записал първо място на Националната олимпиада по информационни технологии през 2018 г. Има вече и отличие „Джон Атанасов“ от президента. 

Първия си домашен компютър разглобявал, когато бил в шести клас. "Променям нещо обикновено, сглобявам го и той работи, за моя изненада – приятна“. И за изненада на майка му, която първо се ядосвала, а после му повярвала. Постоянство и желанието да се образоваш е начинът да постигнеш мечтата си, вярва от своя страна Александър. 

Първоначално го подкрепяли родителите му, а след това учителката му по информатика от Математическата гимназия в Плевен Диана Балева. Тя го мотивирала да ходи по състезания, което към днешна дата изглежда особено ценно за Александър.

Разработката на Task Tester му носи първо място на Националната олимпиада по информационни технологии през 2018-а. Това е програма, която помага за самопроверка у дома или в училище.

Сега Александър Иванов не програмира и не работи. Учи във Факултета по математика и информатика в София и се е фокусирал върху образованието си. Програмата в първи курс е натоварена, тъй като най-тежката част от материала се изучава сега, за да има време за практическа работа по-късно.

Преди година и половина-две Александър искал да замине в чужбина, както мнозина свои връстници. „Защото, както много млади хора, за жалост, нямах вяра в българското образование, в това, че бих могъл да се развивам тук. После осъзнах, че просто се заблуждавам.“

„Тук ми харесва. Проблемите, които много хора виждат в страната ни, са някак неистински. Просто хората обичат да се оплакват. Навсякъде има такива проблеми. Просто виждаме как нашите сънародници се оплакват и си мислим, че тревата зад граница е по-зелена от нашата. /…/ Тук се чувствам по-свободен. Не мога да си представя зад граница да се чувствам толкова комфортно, колкото тук. Ще има нещо, което ме кара да се чувствам сякаш не принадлежа“, споделя първокурсникът.

Дори да работи по конкретен проект в чужбина, за да натрупа опит, Александър е решил за себе си, че ще се върне. Въоръжен с този оптимизъм, той е убеден, че може да успее да се реализира като програмист и от България. Пазарът е световен, а границите на държавите заради интернет са без значение. „Това, което получавам тук, е много свежа среда от други млади хора, които имат сходни интереси с моите в сферата на IT-то.“

След като завърши, Александър Иванов иска да прави бизнес. Вдъхновяват го както примерите на Стив Джобс и Илън Мъск, така и обикновени автори на статии и IT блогъри. „Всеки влияе на всекиго и това е хубаво – така всички ставаме по-добри.“

Историята на Александър чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33