Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения срещу шестима от АПИ за смъртта на жена в тунел "Ечемишка"

| обновено на 13.12.18 в 19:02
Тунел "Ечемишка"
Снимка: БГНЕС

Шестима души, сред които и двама бивши изпълнителни директори на Агенция "Пътна инфраструктура", са обвинени за инцидента в тунела "Ечемишка", при който на 5-и февруари миналата година конструкция от осветително тяло уби на място една жена.

Прокуратурата обяви, че разследването срещу тях е почти на финала си и е напълно възможно в началото на следващата година случаят да стигне и до съда.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че  не й е известно досега да е  била търсена наказателна отговорност на длъжностни лица, които по закон имат задължението и отговорността да предприемат действия за безопасност на пътищата и пътните съоръжения:

"Имаме иницииране в различните години и на здание към различни търговски дружества - в какво състояние се намират пътните съоръжения. Получавани са били становища, които са изключително подробни и  аргументирани, както и различни одити - и нищо. Документи и доклади, които са в изключително голям обем, бяхме изискали и установихме, че не АПИ е просто наблюдател, тя е орган, който е получавал точна, коректна, истинска информация, и който е бездействал много, много години. Не може да се твърди от длъжностни лица, че те няма как да предвидят такова едно събитие тогава, когато и законът, и длъжностните им задължения изискват при получаване на подобна информация конкретни действия. След този инцидент, само за две седмици цялата система, осветителна, се смени. Защо не е било направено, а се наложи да се стигне дотам, че жена да загине на пътя без да има каквато и да е вина нито тя, нито шофьорът на автомобила, в който се движи. Такава опасност е била налице много отдавна, но нито едно длъжностно лице в тази агенция "Пътна инфраструктура" не е извършило, каквото и да е действие", разследването е установило, че от построяването си през 1984 година тунел "Ечемишка" не е бил ремонтиран нито веднъж.

Дончо Атанасов, който в момента е член на Управителния съвет на АПИ, и Лазар Лазаров, който е подсъдим по друго дело, са бившите шефове на Пътната агенция с обвинения. Бивш член на УС е третата обвиняема, това е Илияна Захариева. Освен тримата има още трима служители на Агенцията, които са имали преки задължения към поддръжката и сигурността на тунелите.

Прокуратурата ги обвинява в причиняване на смърт по непредпазливост при независимо съпричинителство – една правна конструкция, която, както коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, се ползва за първи път при разследване на случаи за колективна отговорност или в случаят безотговорност.

Защото, въпреки многократни сигнали от дружеството "Автомагистрали", че тунел "Ечемишка" е в окаяно състояние, въпреки че ЗЗ години не е било ремонтирано нито веднъж, а само веднъж е било измито или леко боядисано, въпреки доклад през 2016 година, поръчан от самата Пътна агенция, че "Ечемишка" е в аварийно състояние, не са били предприети абсолютно никакви действия, а това е довело до смъртта на 64-годишната Елена Михайлова.

Разследването е установило, че на стоманената конструкция за окачване на осветителните тела, монтирана през 1984 г., до деня на инцидента е правен оглед шест пъти и при всеки от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита. Мерки обаче не са били предприети. От прокуратурата информират и че още през 2010 г. падналата конструкция е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015-а се е намирала в аварийно състояние.

Другите обвинени във връзка с инцидента през февруари 2017 г. са И. Захариева, в качеството ѝ на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта, Г. Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта; Н. Сачанска – началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта, и Г. Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта.

Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години, се посочва в днешното съобщение на прокуратурата.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова не изключи тази формула, приложена при разследването на този казус, да се използва и в други случаи, когато се търси отговорност на повече институции, като конкретно потвърди, че е възможно това да се случи при разследването на трагедията край Своге, където загинаха много хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22