Светлана Николчева: Протестите на строителите от миналата седмица са протест на едрия капитал

Интелектуалният труд в сферата на строителството е поставен на дъното, смята заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

2
Столичната ул. "Граф Игнатиев" стана нарицателна заради качеството на ремонта.
Снимка: Ани Петрова

За съжаление, така изглеждат нещата в българското строителство, каза за БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева по повод ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“. В предаването "Хоризонт до обед" тя направи паралел с некачествени ремонти във Варна и обобщи: 

„Ние се сблъскваме с един много важен проблем, който нашата държава позабрави, а този проблем трябва да е нейна грижа - въпроса за кадрите. В нашата държава преди години имаше Строителни войски, имаше СПТУ по строителството, имаше строителни техникуми истински, където се обучаваха кадри и се получаваха изпълнителските кадри, средните кадри, по-висшия ешалон от тези, които работеха в строителството, управляваха строителството и на по-ниско ниво - технически ръководители, майстори, бригадири и така нататък, от които кадърните и обучените заминаха за Европа. Тук, за съжаление, останаха кадри, които не са обучени или все още не са обучени, някои искат да се научат, а някои не могат да се научат…" 

"Има проблем, разбира се, и с т. нар. „инженеринг“ - в един обект едно юридическо лице взема всичко – проектирането, изпълнението, а понякога индиректно и контрола. Като събереш всички тези власти в една ръка, какво се получава? – проектантът проектира според възможностите на строителя или според това какво са му казали възложителите, че разполагат, а след това строителят се мъчи с недообучени кадри, а контролът понякога е формален и се получава този парадокс „контрол на контрола“ - коментира инж. Николчева.

Тя допълни, че голяма част от българските строителни работници, които са мигрирали в чужбина, често не получават по-високи заплати там, но се чувстват по-добре.

Авторският надзор – от страна на автора на проекта – е едно от нещата, които биха повишили качеството на строителството. Често именно проектантите не са поканени на обекта, а строителите правят нещата „както могат“ и се получава непълноценен продукт, смята тя:

„Интелектуалният труд в България, говоря в сферата на строителството, е оставен на дъното и нито се оценява и заплаща както трябва, нито се вслушват в неговата компетентност“.

Николчева оцени протестите на строителите миналата седмица като „протест на едрия капитал“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33