Светлана Николчева: Протестите на строителите от миналата седмица са протест на едрия капитал

Интелектуалният труд в сферата на строителството е поставен на дъното, смята заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

2
Столичната ул. "Граф Игнатиев" стана нарицателна заради качеството на ремонта.
Снимка: Ани Петрова

За съжаление, така изглеждат нещата в българското строителство, каза за БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева по повод ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“. В предаването "Хоризонт до обед" тя направи паралел с некачествени ремонти във Варна и обобщи: 

„Ние се сблъскваме с един много важен проблем, който нашата държава позабрави, а този проблем трябва да е нейна грижа - въпроса за кадрите. В нашата държава преди години имаше Строителни войски, имаше СПТУ по строителството, имаше строителни техникуми истински, където се обучаваха кадри и се получаваха изпълнителските кадри, средните кадри, по-висшия ешалон от тези, които работеха в строителството, управляваха строителството и на по-ниско ниво - технически ръководители, майстори, бригадири и така нататък, от които кадърните и обучените заминаха за Европа. Тук, за съжаление, останаха кадри, които не са обучени или все още не са обучени, някои искат да се научат, а някои не могат да се научат…" 

"Има проблем, разбира се, и с т. нар. „инженеринг“ - в един обект едно юридическо лице взема всичко – проектирането, изпълнението, а понякога индиректно и контрола. Като събереш всички тези власти в една ръка, какво се получава? – проектантът проектира според възможностите на строителя или според това какво са му казали възложителите, че разполагат, а след това строителят се мъчи с недообучени кадри, а контролът понякога е формален и се получава този парадокс „контрол на контрола“ - коментира инж. Николчева.

Тя допълни, че голяма част от българските строителни работници, които са мигрирали в чужбина, често не получават по-високи заплати там, но се чувстват по-добре.

Авторският надзор – от страна на автора на проекта – е едно от нещата, които биха повишили качеството на строителството. Често именно проектантите не са поканени на обекта, а строителите правят нещата „както могат“ и се получава непълноценен продукт, смята тя:

„Интелектуалният труд в България, говоря в сферата на строителството, е оставен на дъното и нито се оценява и заплаща както трябва, нито се вслушват в неговата компетентност“.

Николчева оцени протестите на строителите миналата седмица като „протест на едрия капитал“.


Галерия