Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи

Снимка: БГНЕС


Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Здравната каса. Това заяви пред "Хоризонт" Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас.

Причината е, че Здравната каса от догодина няма да заплаща таксата от два лева на фармацевтите за обработване на протоколите с решение на Надзорния съвет от днес.

Със спестените средства от два лева към аптеките Здравната каса ще заплаща още скъпоструващи медикаменти, каза след заседание на НС на НЗОК председателят Жени Начева:

"Тоест, много по-добре е пациентите да получат повече лекарства".

Според Жени Начева това предложение имало подкрепа от големи вериги аптеки и предстояли и разговори с БФС, но Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас, заяви, че тогава ще изискват таксата от пациентите:

"Това означава, че ни казват, че нашият труд не заслужава заплащане, тоест заплащането е нула. Другият вариант е тези пари да бъдат начислявани на пациентите. Аптеките просто ще спрат да обслужват тези рецепти".

“Отнема доста време и отговорности, и то финансови отговорности, защото пускат понякога за хиляди левове една опаковка", каза още той.

"Ще търсим други подходи да стимулираме аптеките", заяви още Жени Начева.

Председатерлят на Българския фармацевтичен съюз проф Илко Гетов обясни, че мярката е крайна и фармацевтите не я приемат.