Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи

Снимка: БГНЕС


Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Здравната каса. Това заяви пред "Хоризонт" Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас.

Причината е, че Здравната каса от догодина няма да заплаща таксата от два лева на фармацевтите за обработване на протоколите с решение на Надзорния съвет от днес.

Със спестените средства от два лева към аптеките Здравната каса ще заплаща още скъпоструващи медикаменти, каза след заседание на НС на НЗОК председателят Жени Начева:

"Тоест, много по-добре е пациентите да получат повече лекарства".

Според Жени Начева това предложение имало подкрепа от големи вериги аптеки и предстояли и разговори с БФС, но Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас, заяви, че тогава ще изискват таксата от пациентите:

"Това означава, че ни казват, че нашият труд не заслужава заплащане, тоест заплащането е нула. Другият вариант е тези пари да бъдат начислявани на пациентите. Аптеките просто ще спрат да обслужват тези рецепти".

“Отнема доста време и отговорности, и то финансови отговорности, защото пускат понякога за хиляди левове една опаковка", каза още той.

"Ще търсим други подходи да стимулираме аптеките", заяви още Жени Начева.

Председатерлят на Българския фармацевтичен съюз проф Илко Гетов обясни, че мярката е крайна и фармацевтите не я приемат.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33