Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eдин от най-атрактивните музеи в Полша показва историята на Варшавското въстание

6
Снимка: Светослава Кузманова


Eдин от най-атрактивните музеи в Полша съществува само от 15 години, но в него е събрана историята на Варшавското въстание от края на Втората световна война. Експонатите в него са събрани чрез дарения от хиляди поляци, част от които живеят в емиграция, а идеята за всичко е на полския президент Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа преди няколко години.
      

Тази година се навършва точно век от възстановяването на независимостта на Полша. Това бе и поводът Полският институт в София да покаже как страната пази историята си.

Варшавското въстание започва в ключов за Втората световна война момент - когато съветската армия наближава полската столица. Началото е на първи август 44-та и продължава точно 63 дни. Това е въоръженият опит на Армия Крайова да освободи Варшава от немската окупация в края на войната. Убити са 18 хиляди войници, 25 хиляди са ранените, а четвърт милион цивилни губят живота си при масови екзекуции. 85% от Варшава е изравнена със земята. В този музей тези 63 дни са разказани и показани с картина, звук, светлина и много разкази на малкото оцелели.

В музея дори подът е автентичен - посетителите стъпват върху истински сиви павета, които са от времето, в което тази сграда е изпълнявала предишното си предназначение - трамвайна електроцентрала. Колекцията е съставена от оръжия, документи, писма, лични предмети, хиляди снимки, много военни и географски карти. Цялата експозиция е разположена на три етажа на обща площ над 3 хиляди квадратни метра. Тук има видео и аудио-записи записи на близо 4 хиляди разговори с оцелели от нацисткия терор, а от множеството вградени в стените екрани вървят непрекъснато документални кадри.

Използвайки предвоенни телефонни апарати може да се слушат спомените на петима от въстаниците.

Тук има автентични оръжия, цивилни дрехи, военни униформи, велосипеди, часовници, печатарски машини, от които са излезли много пропагандни позиви и удивително запазени детски играчки. Има и малък  бунтовнически кабинет, специално проектиран за деца, единственият по рода си в Полша - само той е светъл и цветен, тук децата се учат на истории, като гледат на бунтовническия театър или играят ролята на скаути и парамедици. Най-малките имат на разположение копия на стари играчки и пъзели. Запазени са дори няколко седалки от киносалон, а филмът отсреща те пренася 70 години назад.

Марчин Качаровски работи в музея от 2 години и всеки ден разказва на посетителите историята на Варшавското въстание:

„Музеят е създаден през 2004-та година. Имало е планове това да стане и по-рано, по времето на комунизма, но окончателното решение е взето от президента Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа край Смоленск. В сградата, в която се намира музея, по време на въстанието е имало битки. Избрана е сред няколко други сгради най-вече заради атмосферата, която може да се усети само ако човек влезе вътре. Тук е имало трамвайна електроцентрала.Не мога да кажа точната цифра на експонатите, но със сигурност те са хиляди. Само във временната експозиция има може би към две или три хиляди експоната. Има специално създадени групи, общества, които се занимават със събиране на предмети от Втората световна война. Има възможност и за тяхното придобиване от чужбина. След като беше създаден музеят тези хора предадоха на музея събираните през годините експонати“.

По думите му експонатите постоянно се обновяват и увеличават: „Непрекъснато идват хора и цели семейства, които носят и искат да дарят на музея предмети. Затова и направихме тази временна изложба, в която експонатите се подменят. Има и хиляди, които сме прибрали в архивите“.

Качаровски подчерта, че около 600 хил. души годишно посещават музея.  

Една от атракциите на музея е 32-метрова кула, на върха на която има тераса за наблюдение. На нея на специални карти са маркирани предвоенните сгради в близост до музея. С оглед на безопасността на посетителите обаче, качването на терасата е възможно само при хубаво време. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36