Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Островът на глиненото ангелче" - разказ-притча за домашния остров, където с любов научаваме децата на добро

Серги Гьошев: Децата учат от бабите и дядовците, докато родителите връзват бохчата на живота

Детето е кълбо от "защо"-та, върви и пита. Имаш ли какво да отмотаеш, за да му намотаеш - на този въпрос журналистът търси отговори

"Островът на глиненото ангелче" - фрагмент от корицата

Ръкавици не са ти потребни, когато човек докосва истински неща като земята и спомените, но ако се наложи да пипаш тръни, сложи си ръкавици, за да не те докосват те.“ Това е написал Серги Гьошев в книгата си „Островът на глиненото ангелче“, която определя като книга за възрастните, не за децата. Авторът гостува на предаването "Нощен хоризонт". 

През 39 преживявания и близо 40 илюстрации на Паро Фереджанов, под формата на разказ-притча книгата засяга темата за възпитанието на децата и на какво можем да ги научим. Там можем да прочетем, че думата щастие има "много голям покрив", а радостта е още непораснало щастие. Разказът е диалог между дядо и неговата внучка, защото "в дядото има малко повече натрупване и той е всеотдайният човек, родителите имат други задачи – да връзват двата края на бохчата на живота". 

Гьошев има 30 години журналистически опит. 17 години е бил водещ на предаването „По-близо до небето“ по програма „Христо Ботев“. Автор е на пиеси за деца, поставяни в държавните куклени театри в Добрич, Плевен и Габрово.

Често човек си остава само тленно тяло, защото в детството му не е имало кой да го изпълни с дух 

Заглавието на книгата е метафора, пояснява Серги Гьошев. „Твоите длани могат да са островът. Градината може да е островът. Апартаментът може да е островът. Всичко е остров“, смята авторът. Според него всеки един любящ възпитател се намира в ситуацията на сътворението на първите хора от Бог, защото „пред него има едно парче плът и той трябва да му вдъхне душа – от своята.“

"Раждането на едно дете е биологичен акт – ражда се тленна плът. Често пъти човек си остава точно това – едно тленно тяло, едва се отмества, той си остава на земята, въобще не може да се отлепи. Колкото е да го повдигаш, това е положението и причината е една единствена – не е имало човек до този човек в неговото детство (много са важни първите десет години), не е имало човек, който да моделира, да намотае, да изпълни тая плът с дух, съзнание, полезни навици, добродетели, с чувство за добротворност и полезност. Не е имало такъв човек“, допълва Гьошев.

"Не си самичка в този живот, ситнежо малък. И да не ги познаваш, в теб живеят много близки хора, дремуцат си, ала щом ти потрябват на бързо ще се разсънят. Ще се опитаме да ги повикаме навреме, защото ако много дълго спят, ще си умрат съвсем, както са изтлели телата им, но още докато растеш, ще свършим тази важна работа, а не като вържеш кост, както казваше дядо ми, а сега, сегичка, когато си глинено-пластелинена и вярваш на тези, които ти правят закуската", е написано в книгата. "Ама ако ти нищо не правиш, а си кусаш и си търчиш само към лесното, Божията щедрост ще залинее в тебе и ще стане така, че хем си имала нещо, хем си го загубила преди да го опознаеш и оползотвориш. Господ много обича тези, които правят видимо дареното от него и се радва, щом и на тебе ти е радостно и доволно, че си успяла в нещо. В нашия род имаме опит в напипването на даденото ни от Бога. Начинът е един - работа, действия докато сам разбереш в какво те бива. Стане ли ти хубаво, че точно по този начин си намерил себе си и усетиш залъка си като заслужено сладък, значи предишните са попривършили работата си с теб", допълва Гьошев в посланията си. Защото е убеден, че "Господ дава на всекиго сили, таланти, да има движение на духа и на ръцете – той винаги трябва нещо да създава и във всичко да носи себе си".

Откакто свят светува доброто е норма, а злото - плевел

Всеки трябва да има семеен, домашен остров, на който задължително с любов на детето да му се казва, че пътят е един – правият път, убеден е Серги Гьошев. „Защото нито едно общество, откакто свят светува, не взема за мяра и градиво в своето съществуване злото. Доброто е нормата, злото е плевелът. Затова трябва още от малко човекът около детето да го научи, той самият да го предпазва от тези плевели, да го научи него да ги вади из корен.“

„Детето е кълбо от защо-та. То върви и пита. И ти имаш ли нещо да отмотаеш, за да му намотаеш? Това е всъщност големият въпрос“, подчертава Серги Гьошев. Според него няма маловажен въпрос или въпрос, който да е съобразен с възрастта на детето.

Човек трябва да обновява земята на душата си, както напролет предците ни са обновявали земята с надежда, казва още журналистът. "Разказва се една случка за една баба, която знаела как да повика, да стопли земята, да повика слънцето. Това го правила на всеки първи март - взимала момченцето, благославяла го, отивали на нивата, заравяли живите въглени в земята и тя казвала: "Сега Господ ще ни помогне да се родят царевица, да се родят хубави дървета, плодове да има и т.н. Детето гледало бабата, защото е било в ляпавицата, в калта са заривали тези въглени - те са шумяли, те са съскали, те са угасвали много бързо, как така ще стопли земята? Детето казало: "Ей, каква баба имам. Тя знае, тя може да стопли земята и да повика слънцето". И чак след години това дете разбирало, че не става въпрос за земята, тая, която ражда картофите, царевицата и плодовете, а за земята на душата."

Само здраво стъпилият на земята може да се издигне към небето

"Дядото се опитва да въведе детето в невидимия свят, в света на Бог и на светците и му разказва в достъпен вариант. Но му казва, че Бог е бил и човек, и винаги Бог, че светците са били хора, но които по-бързо, изпреварили са другите в приближаването си до небето. Те са по близо до небето, те са хората от небесната земя", разкрива още от сюжетите в книгата си Серги Гьошев. По думите му, човек трябва да се стреми да се издига към небето и да бъде по-близо до Бога и до духовното:

"Цял живот на човека не стига, за да се подготви с добродетели, с нетленни стоки, както казват в Евангелието, за да се издигне по-близо до Бога. Цял живот не стига и до сетния ден ще бъде така."

Не може човек да иска да се издигне към небето и да не е стъпил здраво на земята, отбелязва Гьошев. „Защото ние сме тук изпратени, тук да се утвърждаваме, тук да растем в добродетели, в душата си и тогава няма никакъв проблем да се издигнеш нагоре. Ти нямаш крила, макар да се раждаш крилат.“


Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51