Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият бизнесплан на ВиК-Хасково ще бъде представен през януари

Новият бизнесплан на ВиК-Хасково ще бъде представен през януари, заяви областният управител Станислав Дечев. В същото време според Федерацията на потребителите водата в Хасково не трябва да поскъпва заради замърсяването с уран.

ВиК-Хасково няма изготвен бизнес план, защото предлага кубик вода за 3,00 лева, но със завишени норми на уран и тя не е годна за ползване. Мнението изрази изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев: "Явно огромното им притеснение е, че заради хаоса с питейната вода в Хасково, защото такова чудо няма никъде в страната, вкарвайки един нов бизнес план в КЕВР, както други 20 оператори, те би трябвало да дадат обяснение защо предлагат нова цена на водата".

Според техни изследвания, Алфа-активността на водата в Хасково е завишена над шест пъти. Затова от Федерацията на потребителите предлагат на КЕВР: "Да се намали цената на питейната вода в Хасково, Симеоновград, Първомай, както и във всяка друга община, в която местните ВиК оператори я доставят на своите абонати с лошо качество, най-вече Афла-активност, манган, арсен и други вредни за здравето на потребителите радиоактивни елементи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН поиска разоръжаване на фона на спечелилия "Опенхаймер"

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обърна внимание върху риска от ядрена война, като спомена името на филма, който спечели седем статуетки "Оскар" и показа реалността на ядрения Апокалипсис. "Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер". Има само един път, по който ще бъде победена безсмислената и самоубийствена сянка на..

публикувано на 19.03.24 в 07:48

До средата на годината: Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент. Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни..

публикувано на 19.03.24 в 07:45
Реджеп Ердоган (вляво) и Владимир Путин по време на среща в Узбекистан, архив, 2022 г.

Ердоган поздрави Путин за победата

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се присъедини към държавните ръководители, които поздравиха Владимир Путин за победата му на президентските избори в Русия. В телефонен разговор Ердоган е изразил пред Путин увереност в положителната еволюция на турско-руските отношения и готовност да помогне за връщане на Русия и Украйна на масата за..

публикувано на 19.03.24 в 07:43
Светия синод БПЦ

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. Митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх "В Устава на Българската православна църква е..

публикувано на 19.03.24 в 07:34

Мария Габриел с имената за кабинет при президента или отиваме на избори?

Възможно е президентът Румен Радев днес отново да приеме кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която вчера получи от името на най-голямата парламентарна група първия мандат за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание. След като взе папката, Габриел постави срок от 24 часа за финализиране на преговорите с "Продължаваме..

публикувано на 19.03.24 в 07:29

Вносител на яйца: Не е това начинът – да опетним вноса, за да продаваме българското

Вносители на яйца реагират на твърдения, отправени в ефира на БНР, че у нас вносни яйца  се препакетират и преетикетират като български. Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не Всеки път преди Великден българските производители подемат подобна кампания, за да се елиминира..

публикувано на 19.03.24 в 06:58

Планова профилактика и ремонт на предаватели

На 19 март от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни СТАРОВО 4 на честота 102.1  MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg. Също днес - от 11.00 до 15.00 часа ще бъде извършен ремонт на..

публикувано на 19.03.24 в 06:00