Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК: С програмата "Топъл обяд" 1600 деца се върнаха на училище тази година

| обновено на 29.12.18 в 15:12
Христо Григоров
Снимка: БГНЕС

От БЧК отчитат, че през 2018 година чрез програмата "Топъл обяд" в училище са се върнали 1600 деца. Всяка година 12 хиляди деца напускат училище, подчерта председателят на организацията Христо Григоров, според когото за последните няколко години с дейността си са успели да задържат 16 хиляди деца.

БЧК предоставя храна, подслон, психо-социална, здравна или друга подкрепа на бездомни хора в осем областни града. Постоянен е ангажиментът на организацията за трапезариите за безплатна храна. През тази година по различни кампании Червеният кръст съвместно с фирми е набрал около 800 хиляди лева в помощ за програмата "Топъл обяд". БЧК е поел грижата за доболнично лечение на повече от 500 възрастни хора в домашни условия.

По европейска програма съвместно със социалното министерство БЧК осигурява храна за 300 хиляди българи, съобщи още Христо Григоров. Тази година всеки от тях получава по 24 килограма храна, обясни Григоров в интервю за "Хоризонт".

Корпоративният бизнес участва все по-активно в дарителските кампании на БЧК, изтъкна председателят на БЧК. "Докато преди години финансовият ресурс, който БЧК набираше бешео основно от българина - човек, който не живее особено комфортно, но вадеше по 5, по 10 лева, по 20 лева, сега вече има активно участие българският бизнес."

Христо Григоров добави, че от 2005 година досега БЧК е подпомогнал финансово семействата на повече от 730 деца, пострадали при пътни инциденти. "Националният дарителски фонд за подпомагане на децата от пътно-транспортни произшествия. Ние виждаме войната по пътищата, ние виждаме, че загиват невинни хора, тази агресия, която е вътре в нас. За тази година ние сме помогнали на 82 дечица".

Чрез благотворителните и доброволчески инициативи Българският червен кръст е доказал през годините, че може да активира обществената енергия за подпомагане на различни групи от населението, смята Христо Григоров. Над 20 хиляди млади хора участват като доброволци в младежката организация, голяма част от тях са обучени са да оказват първа помощ и да бъдат в помощ на аварийни екипи. 

"Просто децата идват, записват се и с удоволствие тръгват да помагат във всяка една наша идея. Да бъдеш добър, да бъдеш милостив, да подаваш ръка, да бъдеш съпричастен - нещо, което ние по-старото поколение го имаме от нашите баби и дядовци. И хубаво е, че ние го предаваме на тях, защото по този начин в тях се изгражда една ценностна система, малко по-различна от ценностната система на айпадите и смартфоните."

"Когато българският народ е правилно информиран и Червеният кръст тръгне с някакъв апел, той отваря своето сърце и помага", категоричен е Христо Григоров. В навечерието на Нова година той отправи послание към българите повече да си вярват: "Да има по-голяма вяра в нас, че действително Господ ще погледне с малко по-друго око на България, едно самочувствие. В крайна сметка, материалното благосъстояние - то е определящо, колкото и да не ни се иска да говориме. Нека най-после и икономиката ни да тръгне по-добре и всичко да се завърти в една по-добра посока." 

Според Григоров част от позитивната промяна трябва да бъде увереността ни, че "нещо ще се промени, за да може действително нашите деца и нашите внуци да продължават да градят тази държава - така, както са я градили нашите баби и дядовци".

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на Княжево протестираха по-рано днес. Металните ограждения с надпис „Частен имот“ са били поставени предни дни, с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да избягват да се впускат в "порочна конкуренция".  По-рано китайският външен министър Ван И..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март. Те са първите хора,..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18